Dekker houdt vast aan bezuiniging op omroepen

Staatssecretaris Sander Dekker. Beeld anp

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) houdt vast aan de extra bezuiniging van 100 miljoen euro op de publieke omroep vanaf het jaar 2016. Hij wil geen concessies doen om oppositiepartijen tegemoet te komen.

'Ik ben bereid met alle partijen te praten over de invulling van de bezuiniging van 100 miljoen euro, maar niet met partijen die de bezuiniging van 100 miljoen van tafel willen. Dat worden dan hele korte gesprekken. Als we de omvang van de bezuiniging loslaten, hebben we een groot probleem. De bezuinigingen zijn ingeboekt', antwoordde Dekker dinsdag in een mediadebat in de Tweede Kamer.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam gaf in het omroepoverleg aan dat de coalitie moet zoeken naar een breed politiek draagvlak. De PvdA wil hiervoor niet alleen afhankelijk zijn van de PVV en dus zoekt de PvdA ook steun bij de oppositiepartijen om de plannen van Dekker in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen. Van Dam zegt met het brede draagvlak te willen voorkomen dat de publieke omroep in de toekomst een speelbal blijft van de politiek.

De staatssecretaris denkt mogelijk zaken te kunnen doen met de ChristenUnie. Dekker is namelijk net als Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie groot voorstander van het verruimen van de wettelijke mogelijkheden zodat omroepen meer vrijheden krijgen om zelf meer inkomsten te kunnen genereren.

Dekker wil haast maken met de omroepfusies in Hilversum die het publieke bestel moeten terugbrengen tot acht spelers in 2016 dat 200 miljoen euro per jaar oplevert. 'Het is onverstandig te wachten met fusies die in alle scenario's nodig zijn. Voor de extra bezuiniging van 100 miljoen euro hebben we nog ruim 3 jaar de tijd.'

Dekker houdt ook vast aan zijn plan om de kleine levensbeschouwelijke omroepen in 2016 op te heffen en regionale omroepen te laten samenwerken met de landelijke omroepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden