Dekker en oppositie botsen hard over rechtsbijstand

Advocaten voeren actie bij de rechtbank in Amsterdam tegen de plannen van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) die de stijgende kosten van de rechtshulp wil beteugelen. De advocaten hebben uit protest het werk kort tijd stilgelegd.  Beeld ANP
Advocaten voeren actie bij de rechtbank in Amsterdam tegen de plannen van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) die de stijgende kosten van de rechtshulp wil beteugelen. De advocaten hebben uit protest het werk kort tijd stilgelegd.Beeld ANP

Minister Dekker van rechtsbescherming krijgt van de oppositiepartijen felle kritiek op zijn bezuinigingsplannen voor de rechtsbijstand. Ze vrezen dat mensen met weinig geld straks geen gedegen rechtshulp meer krijgen. Dat zou tot klassejustitie leiden.

Ivo Barends

De VVD-minister wil de kosten van gesubsidieerde rechtsbijstand beteugelen. Wie een juridisch probleem heeft (bijvoorbeeld een echtscheiding of een conflict met de gemeente) en zelf geen advocaat kan betalen, kan een beroep doen op een door de overheid bekostigde advocaat. Dekker wil het inhuren van deze sociale advocaten beperken. Daarbij stuit hij op veel protest.

Het verzet in de Tweede Kamer richt zich vooral op de zogenoemde ‘poortwachter’ die Dekker voor ogen heeft: een soort loket waar wordt beoordeeld of iemand aanspraak kan maken op een gesubsidieerde advocaat.

Deze poortwachter bekijkt onder meer ‘nut en noodzaak’ van een gang naar de rechter. Oppositiepartijen zien in deze poortwachter simpelweg een hindernis voor de burger om zijn recht te halen. Het lukte Dekker woensdag niet om zijn critici in de Kamer op dit punt gerust te stellen.

Sterker, de bewindsman had amper weerwoord op de kritische vragen van de oppositie. Zijn opmerking dat het huidige systeem niet werkt omdat het sociale advocaten aanzet om lang door te procederen (en zo meer te kunnen declareren) kon op hoongelach rekenen, ook van de vele sociale advocaten op de publieke tribune.

Zij stellen dat hun vergoedingen zó laag zijn dat doorprocederen juist helemaal niet loont. De minister is het eens met de advocatuur dat de vergoedingen te laag zijn, maar een verhoging ziet hij op korte termijn niet zitten. Dat geld is pas over een jaar of vijf beschikbaar, denkt Dekker..

Al weken demonstreren advocaten tegen zijn plannen. In een interview met deze krant toonde toonde ook de president van de Hoge Raad, Maarten Feteris, zich kritisch. “Het is belangrijk dat burgers die de financiële middelen niet hebben, en ook zelf de juridische kennis niet, een beroep op rechtsbijstand kunnen blijven doen. Zeker als hun rechten worden geschonden.”

Volgende week moet Dekker terugkomen naar de Kamer om meer uitleg te geven over zijn plannen.

Lees ook:

De president van de Hoge Raad maakt zich zorgen. Kan iedereen straks zijn recht nog halen?

De president van de Hoge Raad waarschuwt dat het recht voor iedereen toegankelijk moet blijven.

Als de minister niet luistert, trekken ook de advocaten gele hesjes aan

De eerste advocatenprotesten tegen bezuinigingen op de rechtsbijstand zijn begonnen. ‘Nu zijn onze hesjes nog groen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden