Dekker en NPO twisten over meer openheid kosten programma's

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) legt zich niet bij voorbaat neer bij de verplichting die staatssecretaris Sander Dekker haar oplegt om incidenteel informatie te geven over kosten van programma's.

Als het parlement hierom vraagt, wil Dekker dat de NPO in voorkomende gevallen inzicht geeft in salarissen van presentatoren, uitzendrechten en speciale producties. Met deze gegevens kunnen Eerste en Tweede Kamer beter beoordelen of gelden worden verkwist.

Dekker schrijft een en ander in een brief aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris komt hiermee tegemoet aan de wens van het parlement. Dat wil van de NPO meer openheid over de kosten. Dekker benadrukt andermaal dat eventuele pogingen vanuit de politiek of de overheid om invloed uit te oefenen op de redactionele inhoud van de programmering geen kans maken. In een reactie zegt de NPO dat het 'geen kosten van afzonderlijke programmatitels rapporteert'. "Kosteninformatie op titelniveau brengt ons inziens de onafhankelijkheid van de publieke omroep in het geding. We willen onze in de Mediawet verankerde onafhankelijkheid bewaren. We willen voorkomen dat er via discussies over de financiering van afzonderlijke titels inhoudelijke bemoeienis ontstaat over programma's", zegt de omroep.

Dekker zegt er juist voor te willen waken dat te pas en te onpas verzoeken vanuit het parlement om informatie over uitgaven van de NPO worden gedaan. Hij ambieert telkens een afweging te maken tussen het belang van openheid en het voorkomen van inhoudelijke inmenging in programma's door politici.

In zijn brief zegt Dekker dat het wettelijk stelsel waarborgt dat "niemand anders dan de publieke omroep zelf de besluiten neemt over welke programma's worden uitgezonden, ook als er inzicht in specifieke kosten wordt gevraagd". Feitelijk maakt het hiermee niet uit of het verzoek om inzage in de kosten een individueel programma betreft, een contract of bijvoorbeeld het Koningslied.

Dekker liet drie onafhankelijke deskundigen naar de kwestie kijken. Mede op grond van hun conclusies oordeelt hij dat de NPO geen ruimte heeft om informatie die hij en het parlement nodig hebben, te weigeren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden