Update

Dekker: cijfer rekentoets niet op diploma maar op bijlage

PvdA-kamerlid Jadnanansing: 'Sneu en stigmatiserend voor leerlingen om een laag cijfer op het diploma te zetten'. Beeld anp
PvdA-kamerlid Jadnanansing: 'Sneu en stigmatiserend voor leerlingen om een laag cijfer op het diploma te zetten'.Beeld anp

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) gaat kijken of de uitslag van de rekentoets die leerlingen op de middelbare school en op het mbo moeten maken, voorlopig op een bijlage bij het diploma kan worden gezet. Op die manier wordt het resultaat van de toets toch zichtbaar, maar staat het niet voor eeuwig op het diploma zoals eerder de bedoeling was. Dekker kwam daarmee donderdag tegemoet aan zorgen in de Tweede Kamer.

Volgens PvdA, D66, CDA en SP is het niet eerlijk om de cijfers komend jaar al op het diploma te zetten, omdat het rekenonderwijs nog niet op orde is. De rekentoets wordt nu al afgenomen, maar het heeft nog geen gevolgen als een leerling de toets niet haalt. Vanaf schooljaar 2015-2016 wordt dat anders; een leerling die zakt voor de toets krijgt dan geen diploma.

De tussenweg waarbij het cijfer op een bijlage komt, werd eerder al voorgesteld door de VO-raad (de sectororganisatie van het voortgezet onderwijs), en kan volgens Dekker een oplossing zijn. Hij komt binnen een week met een brief aan de Tweede Kamer hierover.

Het moet beter
De komende twee jaar moet overigens hard worden gewerkt om het onderwijs aan leerlingen op het gebied van rekenen te verbeteren. Als de toets nu ingevoerd zou worden, zouden veel leerlingen nog zakken voor hun examen. Het moet dus beter, vindt ook Dekker. Volgens hem moet er nu simpelweg worden begonnen. 'Het is belangrijk dat we een signaal afgeven dat het rekenonderwijs op orde moet zijn.'

De Tweede Kamer wil een hoorzitting houden met experts om te zien wat de juiste manier is om de rekentoets in te voeren en aan welke voorwaarden zo'n toets moet voldoen. Het is nog niet bekend wanneer die hoorzitting zal worden gehouden.

Met een verplichte rekentoets hoopt het kabinet het niveau van de leerlingen op te krikken. Op die manier hebben de leerlingen minder problemen in het vervolgonderwijs, maar ook in het dagelijks leven, is de verwachting.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden