Dehaene bemiddelt zelf

Van onze correspondent

Dehaene werd gisteren door koning Boudewijn tot bemiddelaar benoemd in de regeringscrisis die nu al een week duurt. De Vlaamse oppositiepartij Agalev (Anders gaan leven) vergeleek Dehaene gisteren al met de Baron von Munchhausen die zich aan zijn eigen haren uit het moeras zou hebben getrokken.

De benoeming van Dehaene tot bemiddelaar is een unicum in de politieke geschiedenis van Belgie. De premier bood de koning een week geleden het ontslag aan van zijn regering. Officieel heeft de vorst dat ontslag nog in beraad.

De coalitie van Vlaamse en Waalse socialisten en christen-democraten struikelde over de bezuinigingsplannen voor de komende jaren. Belgie moet het begrotingstekort fors terugdringen wil het kunnen deelnemen aan de Europese economische en monetaire unie, die in 1997 een feit zou kunnen zijn.

De regering Dehaene stelde zich ten doel zes miljard gulden structureel te bezuinigen. Over 4,5 miljard daarvan werden de regeringspartijen het eens. De resterende 1,5 miljard bleef de partijen echter verdeeld houden. Christendemocraten en Vlaamse socialisten zoeken die bezuiniging in een beperking van de prijscompensatie. De Waalse Parti Socialiste heeft zich daar tot nu toe echter fel tegen verzet. De Waalse socialisten hebben een voorkeur voor een tijdelijke extra belasting, waarbij de laagste inkomens worden ontzien.

Intussen trachtten de oppositiepartijen de ontslagnemend premier in het parlement op het matje te roepen. Het is echter onduidelijk of dat in de huidige situatie mogelijk is. Kamer en Senaat hebben hun werkzaamheden feitelijk gestaakt sinds een week geleden de crisis begon. Daarmee is ook de behandeling stilgevallen van de hervorming van de Belgische staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden