Degradatie

Dat je meteen precies weet hoe zo'n woord zal klinken: degradatiewedstrijden, uit de mond van minister Brinkhorst, die van zichzelf al een parodie is op de hockeypapá die de dubbele namen in het veld waarschuwt dat er een ongerechtigheid aan de bal kleeft. Met die shawl om z'n nek, niet tegen de kou maar als het extra ornamentje van ons soort mensen. Ze zullen in Den Haag gedacht hebben: als ie de varkens aankan, dan moet een reddingsoperatie voor het doodzieke betaald voetbal een fluitje van een cent zijn. Hij dus en met dat woord in relatie tot het rechtstreeks uitzenden van voetbalwedstrijden op de televisie, als je daar als club op moet hopen, dan is er geen redden aan, dan kun je de nacompetitie ook vergeten.

Ruud Verdonck

Volgens Brinkhorst bestaat er voldoende belangstelling voor degradatiewedstrijden in de eredivisie om die rechtstreeks op de televisie uit te zenden. Dat genereert inkomsten en dat moet weer schelen in het aantal clubs dat elf maanden per jaar z'n hand ophoudt bij de gemeente en zich een maand per jaar zo rijk rekent dat ze allemaal weer een licentie krijgen van de KNVB. De ware liefhebber herinnert zich ongetwijfeld het recente, zinderende duel tussen FC Groningen (degradatie) en PSV (kampioen); de voetbalhemel volgens Brinkhorst. Beter kon de liefhebber niet bediend worden; de bal verliet gedurende anderhalf uur de middencirkel niet. Je kon de hele wedstrijd lang koffie zetten, een plaspauze nemen of naar een andere wedstrijd gaan kijken. Zelfs Canal+, dat op het terrein van enthousiast verslagen onnozele potjes een naam heeft hoog te houden, waagde het na afloop een enkele kritische kanttekening te plaatsen.

De minister moet de voetbalbond doordringen van de noodzaak om ook de mindere clubs hun tv-tijd te gunnen. En degradatiewedstrijden behoren volgens hem tot de kijkcijferkanonnen, benevens alle derby's en de wedstrijden waarbij de natte droom van elke voorzitter op het spel staat: Europees voetbal. Ten bate van een gezonde middenstand haalt Brinkhorst z'n biefstuk bij een slager die een paard niet van een koe kan onderscheiden. En als hij straks hoort dat er op zondag dan nog altijd meer mensen naar de kerk gaan dan naar het voetbal, dan zal Simonis er van lusten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden