OpinieVoltooid leven

Degene voor wie de dood als vriend komt, moet ten volle kunnen worden gesteund

Er worden te romantische beelden geschetst van het kiezen voor of juist het voorkomen van een zelfgekozen dood. De realiteit is een stuk complexer en individueler, zegt Jan Berkvens, remonstrants predikant in Hoorn en Oude Wetering. Hij pleit voor nuance.

Nu we aan de vooravond staan van een verdiepende discussie over een vrijwillig levenseinde, pleit ik voor nuance en het voorkomen van het gebruik van te grote woorden. De afgelopen weken zijn in Trouw artikelen verschenen van voor- en tegenstanders, waarin van beide kanten te romantische beelden worden geschetst van het kiezen voor of juist het voorkomen van een zelfgekozen dood. De realiteit is een stuk complexer en individueler .

Regelgeving inrichten op romantische beelden, en op de aannames van jongere of gezonde mensen over mensen die om welke reden dan ook niet meer verder willen, over het lijden en het sterven, vind ik gevaarlijk. Na vier van mijn dierbaren te hebben verloren, mijn vader middels euthanasie, mijn moeder en tweede vader middels palliatieve sedatie en mijn beste vriend middels zelfdoding, weet ik dat de regelgeving te rigide is geworden. In de gevallen van mijn moeder en van mijn beste vriend had hen een hoop ellende kunnen worden bespaard als zij niet nét te laat om de scen-arts had gevraagd, en hij niet in het illegale circuit op zoek had hoeven gaan naar de juiste middelen.

Zonder tegenwerking van regelgeving

Geen van hen had het makkelijk met het besluit niet meer verder te willen leven en voor ons was het buitengewoon moeilijk die trajecten met hen te doorlopen. Maatwerk zou hun keuze niet lichter hebben gemaakt, maar de rust en vrede het traject met elkaar liefdevol te doorlopen zonder de tegenwerking van regelgeving, had wel veel eerder kunnen worden bereikt.

In een oude remonstrantse tekst staat een prachtige zin: ‘…De dood komt verwacht of onverwacht, als vijand of als vriend, ondanks ons mensen of door mensenschuld. Maar hoe hij ook komt, hij is of wordt mee opgenomen in het plan van God’. Waar het mij om gaat, is dat als de dood dan komt, (als vriend in het geval van een vrijwillig levenseinde), degene voor wie de dood als vriend komt, ten volle kan worden gesteund door de dierbaren, en dat de regelgeving de komst van die vriend in alle zorgvuldigheid mogelijk maakt. Niet op basis van emotionele of romantische aannames over het lijden, de dood en anonieme groepen mensen, maar op basis van oog voor het stervende individu dat zo ontzettend naar de komst van zijn of haar vriend verlangt.

Bij het hebben van dat oog voor nuance, horen geen grote woorden en algemene romantische aannames over hoe een mens zou moeten sterven.

Lees ook:

Waarom Els van Wijngaarden, de vrouw die ‘voltooid leven’ uitploos, die term helemaal verkeerd vindt

Els van Wijngaarden dook in opdracht van het kabinet in de groep 55-plussers die het liefst hun leven willen beëindigen. Het zijn er ongeveer 10.000. Maar in de term ‘voltooid leven’ ziet ze niks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden