Degelijkheid is een deugd, vindt Wopke Hoekstra, en saaiheid ook

Wopke Hoekstra was financieel specialist in de senaat en schreef het CDA-verkiezingsprogramma.Beeld Phil Nijhuis

De komende weken zien we ze voorbijkomen als de Tweede Kamer hun begroting behandelt. Wie zijn de nieuwelingen in het kabinet? Vandaag: Wopke Hoekstra (CDA), minister van financiën.

Het was begin deze week de vuurdoop voor de nieuwe minister van financiën Wopke Hoekstra (42). In Brussel schudde hij handen van ervaren politici als Peter Altmaier, de Duitse minister van financiën, en de Luxemburgse commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. En onmiddellijk namen ze de Hollander in de tang met vragen over de inzet van Nederland bij belastingontwijking. Hij bewoog zich routineus tussen de getrainde politici.

"Zo'n internationaal gezelschap kan je wel overlaten aan Wopke. Hij loopt daar niet met de schrik in de benen", zegt Elco Brinkman, fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer. Hoekstra's entree in de Haagse politiek liep via Brinkman toen hij in 2011 op de kandidatenlijst kwam voor de Eerste Kamer. Brinkman: "Iemand met zijn ervaring in het bedrijfsleven konden wij wel gebruiken. Hij heeft veel in het buitenland geopereerd. Dat zal hem ook in Brussel van pas komen."

De naam van Hoekstra ging al snel rond in Den Haag bij de formatie van een nieuw kabinet. Het CDA zou het ministerie van financiën krijgen en Hoekstra was niet alleen financieel specialist in de senaat, hij schreef vorig jaar ook het CDA-verkiezingsprogramma, samen met onder andere de huidig vicepremier Hugo de Jonge.

Overwicht

Hoekstra was jong, 35 jaar, toen hij in de Eerste Kamer tussen met name politieke veteranen belandde. Maar, zegt Brinkman, hij bleek 'geen muurbloempje'. "Ik had niet onmiddellijk het idee: hier is de nieuwe minister van financiën. Maar ik merkte wel dat hij overwicht heeft." Hoekstra werd na vier jaar vicefractievoorzitter van de fractie. Brinkman: "Je praat hem niet onder de tafel, hij is een ordelijk denker. Ik vind hem geen partijtijger, maar als je een verkiezingsprogramma schrijft, moet je wel heel goed weten uit welke hoek de wind waait."

In het gezin waarin hij opgroeide, met twee jongens en een meisje, werd vroeger veel gesproken over politiek en andere maatschappelijke thema's, vertelt Hoekstra. Zijn vader was arts, moeder werkte als pedagoge met blinden en slechtzienden. Met zijn vader keek hij thuis soms naar het optreden van premier Ruud Lubbers in de Tweede Kamer. "Wij vonden het een zeer verstandige meneer."

De naam Wopke duidt op Friese wortels, maar zijn wieg stond in Bennekom, bij Ede. Zijn voorouders trokken door heel Nederland, overgrootvader verhuisde al van Friesland naar Brabant. Zelf groeide hij op in Zeist, aan de rand van het dorp. De jonge Wopke droomde over boer worden. "Hij had als kind een plastic tractor en daarmee gingen wij in het weiland bij het melken van de koeien kijken", zegt jeugdvriendin Hermine Erenstein.

Na het stedelijk gymnasium in Utrecht studeerde Hoekstra rechten en geschiedenis (propedeuse) in Leiden. Hij was een jaar voorzitter van studentenvereniging Minerva. Hoekstra werkte vervolgens voor Shell in Berlijn, Hamburg en Rotterdam en studeerde aan de prestigieuze management- en bedrijfskundeopleiding Insead in Fontainebleau.

Een biertje drinken

Joost Ringeling, die Hoekstra kent sinds zijn twaalfde en met hem studeerde in Leiden, bezocht hem met andere vrienden in 2004 in Berlijn. Toen bleek de maatschappelijke interesse, zegt hij. "Wij dachten: we gaan een biertje drinken. Maar Wopke nam ons mee van de ene historische plek naar het volgende museum. Later zat hij in de raad van toezicht van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, ook zo'n historisch project. Wopke vindt dat je moet weten wat er in het verleden is gebeurd om te bepalen waar het in de toekomst naartoe moet."

Bij adviesbureau McKinsey waar Hoekstra in 2006 ging werken, moesten ze wel even nadenken over Hoekstra's politieke plannen, vertelt managing partner Peter de Wit. "Wij moeten niet in de problemen komen en het politieke orgaan waarvoor je aan de slag gaat ook niet." Hoekstra meldde zich eind dat jaar bij het CDA, zat in het bestuur in zijn toenmalige woonplaats Amsterdam en kwam in 2011 in de senaat.

Toen hij in het buitenland werkte, zegt Hoekstra, kreeg hij vaak vragen over de politiek in Nederland. Het was de tijd rond de moord op Pim Fortuyn en het eerste kabinet Balkenende (CDA, LPF en VVD). "Wat is er aan de hand? Waarom is zo'n rijk land zo onrustig?", kreeg ik te horen. "Bij terugkeer in Nederland wilde ik graag iets bijdragen en daarom meldde ik mij bij het CDA. Ik hecht aan rust en stabiliteit. Het CDA heeft in de geschiedenis altijd verantwoordelijkheid genomen voor het bestuur en heeft bevorderd dat de samenleving zich in een rechte lijn kan ontwikkelen. Degelijkheid en een beetje saaiheid is een deugd."

Hoekstra is remonstrants, maar geen frequent kerkganger. Hij is verloofd en heeft vier kinderen, drie jongens en een meisje.

Wordt hij een goede minister? Zeker, zegt Erenstein. "Hij is analytisch sterk." Absoluut, meent De Wit. "Hij heeft een enorme dossierkennis en kan heel goed luisteren". Brinkman heeft een kanttekening. "Hij kan als bedrijfsleven-man worden gezien als iemand van de elite. Het antwoord daarop is 'gewoon je werk doen'. Wopke is heel communicatief en geen scherpslijper."

Extra uitgeven

Hij zit in een andere positie dan veel van zijn voorgangers. Die moesten bezuinigen, maar Wopke Hoekstra kan extra geld uitgeven. Toch kan ook dat enorm lastig zijn, want er komen altijd klachten van organisaties en niet te vergeten andere ministers in het kabinet die zich achtergesteld voelen. Hoekstra moet dan de verleiding weerstaan en de schatkist dichthouden. Op zijn planning staat een begrotingsoverschot van een half procent van het bruto binnenlands product in 2021.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden