Cabaretprijzen

Degelijkheid en veiligheid beloond met Cabaretprijzen

Louise Korthals won de Poelifinario in de categorie engagement met ‘Alles is er’. Beeld Jaap Reedijk
Louise Korthals won de Poelifinario in de categorie engagement met ‘Alles is er’.Beeld Jaap Reedijk

De prijzen voor beste cabaretiers gaan dit jaar niet naar de spannendste vormen binnen het Nederlands cabaret. 

Twee vrouwen en twee mannen mochten maandagavond in Theater Diligentia in Den Haag een VSCD Cabaretprijs in ontvangst nemen. Louise Korthals won de Poelifinario voor het beste cabaretprogramma van het afgelopen seizoen in de categorie engagement. Lenette van Dongen kreeg de Poelifinario entertainment. De Poelifinario kleinkunst ging naar Theo Nijland. De Neerlands Hoop, de prijs voor de meest veelbelovende cabaretier, werd gewonnen door Peter Pannekoek.

De jury koos dit jaar voor veiligheid en degelijkheid. De vier prijswinnaars zijn onbetwistbaar goed in hun vak, kunnen liedjes schrijven, grappen plaatsen of verhalen vertellen. Maar of ze ook het spannendste vormen dat het Nederlands cabaret op dit moment te bieden heeft?

Louise Korthals vertelt in ‘Alles is er’ een hedendaagse mythe over de klimaatproblematiek, waarbij ze het persoonlijke slim aan het maatschappelijke weet te koppelen door Moeder Aarde te vergelijken met haar eigen moeder, die haar vroeger ook altijd zo verwijtend kon aankijken vanachter haar sigaret. De jury sprak van “een zeer krachtige performance, ondersteund door fantastische muzikanten en een fraai toneelbeeld.” Het meer uitgesproken politieke geluid van Claudia de Breij legde het af tegen Korthals, evenals de knap gecomponeerde voorstelling van Jan Beuving en de onderhoudende maatschappijkritiek van Pieter Derks.

Een veel prikkelender geluid

In de categorie entertainment overtroefde Lenette van Dongens ‘Paradijskleier’ het duo Sandifort en Vrijdag. Die laatsten oogstten het afgelopen seizoen veel lof voor hun strakke show ‘Voorlopige voor altijd’, vol schrijnende huwelijksscènes. Maar de jury koos voor Van Dongen en haar “oergeestige masterclass duurzaam geluk”.

Bij de Poelifinario kleinkunst versloeg de oude rot Theo Nijland het jonge talent Peter van Rooijen. Nu is Nijlands theaterconcert ‘En de rest is onzin’ zeker de moeite van het bezoeken waard, maar de teksten van “de maestro van het Nederlandse kleinkunstlied”, zoals de jury hem omschreef, blijven dit keer toch wel erg hangen in het nostalgische. Van Rooijens programma ‘Liefde, dood & zwaartekracht’ biedt in vergelijking daarmee een veel prikkelender geluid.

De Neerlands Hoop voor Peter Pannekoek is misschien nog wel het meest verbazingwekkend. Pannekoek is al sinds 2006 als comedian actief en trad twee jaar lang wekelijks op in ‘De wereld draait door’. Ben je dan nog een aanstormend talent? Zijn pleidooi voor nuance in de show ‘Later was alles beter’ kon de jury duidelijk bekoren. Daardoor visten de veel minder bekende Alex Ploeg en Anne Neuteboom achter het net, terwijl die laatste een van de meest indrukwekkende voorstellingen van het afgelopen seizoen maakte.

Lees ook:

Peter Pannekoek: ‘Ik mis de spiegel van mijn vaders gebreken’

Tien Geboden - Peter Pannekoek (Hilversum, 1986) is stand-upcomedian en tekstschrijver. Tussen september 2014 en september 2016 verzorgde hij de weekafsluiter bij ‘De Wereld Draait Door’. Hij treedt op in het theater met zijn show ‘Later was alles beter’ en is vanaf 31 augustus weer te zien als teamcaptain in het AvroTros-programma ‘Dit was het nieuws’.

Het ‘vroeger-was-alles-beter’-verhaal van Theo Nijland

Recensie En de rest was onzin

Millennials krijgen de wind van voren in gecontroleerde chaos van Louise Korthals

Recensie Alles is er

Cabaretier Anne Neuteboom: Het leven is vooral een gedoetje

Anne Neuteboom vertelt even makkelijk over de Efteling en kant-en-klare croissants als over de ingewikkelde relatie met haar vader. Vanavond krijgt ze wellicht de Neerlands Hoop, de prijs voor de meest veelbelovende cabaretier. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden