Degelijke gids door de juridische jungle

Hoe vind ik een goede advocaat? Wat kost het om mijn achternaam te veranderen? En hoe ziet de werkdag van een deurwaarder eruit? Allemaal vragen die beantwoord worden in het nieuwe tijdschrift Recht Magazine, een juridische glossy voor het grote publiek.

Zo’n blad bestond nog niet. Juristenbladen zijn er genoeg: het Advocatenblad, of Mr. bijvoorbeeld. Maar dat zijn tijdschriften voor professionals. Recht Magazine is juist bedoeld voor niet-juristen. In een steeds verder juridiserende samenleving een gat in de bladenmarkt, zou je zeggen. Het tweemaandelijks verschijnende tijdschrift wil een ’lantaarn zijn in de verschillende jungles van het recht’, schrijft hoofdredacteur Pieter van Megen in zijn voorwoord.

In het eerste nummer komen in elk geval veel van die jungles voorbij. Recht Magazine gaat over alles wat met recht te maken heeft: van vrouwenrechten, gaat het via het gedoogbeleid naar jeugdcriminaliteit, ontslagrecht, de sharia en de Amsterdamse kraakscene.

Leuk is de reportage over het werk van de gemoedelijke deurwaarder Jaap Sikkema. Onder de kop ’De deurwaarder is ook maar een mens’ loopt het blad een dagje met hem mee. Altijd is Sikkema op pad om dagvaardingen rond te brengen, schulden te innen en spullen in beslag te nemen. Dat doet hij zo vriendelijk mogelijk; als mensen niet willen betalen, gaat hij rustig met ze in gesprek. „Ik schets dan wat diegene mogelijk te wachten staat. Dat hij niet sterk staat in een rechtszaak bijvoorbeeld”, legt hij uit. Naar sommige adressen gaat Sikkema liever niet: woonwagenkampen. „Dat is een apart slag volk”, weet de deurwaarder die wel eens wat onprettige ervaringen had op een woonwagenkamp.

Natuurlijk heeft Recht Magazine ook recensies van boeken en films, en een rubriek met juridische lezersvragen: ’Ik dreig te worden ontslagen. Wat moet ik doen?’ En: ’Kan ik nog van mijn jaarcontract bij de sportschool af?’

Recht Magazine is aantrekkelijk vormgegeven (veel foto’s, jong fotomodel op de cover) en de verhalen zijn allemaal zeer goed te begrijpen voor mensen zonder enige juridische kennis. Toch rijst na lezing van het eerste nummer de vraag: zijn juridische kwesties wel interessant genoeg voor niet-juristen? Wie zal een abonnement nemen op dit blad?

Wat het tijdschrift ook geen goed doet: sommige verhalen zijn werkelijk gortdroog opgeschreven. Zo begint het verhaal over de juridische kanten van naamsverandering (leuk onderwerp!) met de dooddoener: „Een mens krijgt zijn namen aan het begin van zijn leven.” Goh. Maar misschien is het wel een goed idee voor Recht Magazine zelf, naamsverandering. Want kon er niet een iets originelere titel voor dit blad bedacht worden?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden