Definitieve time-out voor Sport 7 Bestuur betaald voetbal stapt op - Zender morgen uit de lucht - TV-rechten terug bij KNVB

Van onze verslaggevers AMSTERDAM- De zender Sport 7 stopt morgen om middernacht met uitzendingen. De aandeelhouders hebben gisteravond, nadat langdurig overlegd was in Bosch en Duin, besloten surseance van betaling aan te vragen. De 110 werknemers van de zender krijgen maandag van directeur Kivits te horen wat voor hen de consequenties zijn. De voetbalrechten vallen terug aan de KNVB. In een reactie liet het sectiebestuur betaald voetbal onder leiding van Jos Staatsen weten vandaag te zullen opstappen.

President-commissaris Jan Timmer (ex-Philips) maakte gisteravond bekend, dat de aandeelhouders ING, KPN, Philips, Nuon, De Telegraaf, KNVB en de heren Van den Ende en De Mol (sinds ze Sport 7 uit Endemol hebben gestoten) besloten hadden dat er onvoldoende tijd was om nog verder over een nieuwe constructie te onderhandelen. Die gesprekken werden in laatste instantie vooral gevoerd met de commerciële zender SBS 6, die naar verluidt 90 miljoen per jaar voor de rechten had geboden.

De KNVB zou van Sport 7 de eerste vier jaar 140 miljoen ontvangen en de volgende drie jaar 160 miljoen. De betalingen voor de eerste twee kwartalen van dit seizoen zijn gedaan. Er zijn clubs die al meer dan het bedrag in het eerste jaar, waarvoor aandeelhouder ING garant stond, hebben uitgegeven aan spelers of verbetering van de accommodaties.

De aandeelhouders hebben in ieder geval honderd miljoen verloren en daar komen nog afhandelingsverliezen bij, aldus Timmer. “Er zijn nu alleen verliezers, de kijkers, de clubs en de aandeelhouders.” Hij sprak zijn 'grote bewondering' uit voor de medewerkers van Sport 7. Maar hij zei ook dat het bestuur van de KNVB 'onheus bejegend' is en dat zender 'geen eerlijke kans' heeft gekregen. De uitzendrechten van de voetbalwedstrijden gaan nu weer terug naar de KNVB. “De aandeelhouders zien niet om in wrok”, aldus Timmer. Hij betreurde het wel dat een 'kwalitatief kansrijk initiatief' zo heeft moeten sneuvelen.

Het faillissement van Sport 7 is voor de aandeelhouders een financieel onaantrekkelijke oplossing. Maar een nieuw avontuur met een andere zender, waar het voetbal een toonaangevend onderdeel van zou moeten worden, was al even ongewis.

Sport 7 heeft sinds de start op 18 augustus een verlies geleden dat volgens insiders is opgelopen tot 250 miljoen gulden, naast de al geraamde aanloopverliezen. Dat was met name Philips, dat in eigen bedrijf ook al geconfronteerd wordt met rode cijfers, te gortig geworden.

Een groot probleem voor Sport 7 was de afgelopen maanden, dat niet-risicodragende aandeelhouder KNVB verdeeld was over het contract met Sport 7. Vandaag zou het bestuur van de sectie betaald voetbal onvoorwaardelijke steun eisen voor het contract met Sport 7. Inmiddels hadden naast Feyenoord en Ajax, die het beide op een kort geding lieten aankomen, ook PSV, NAC, Cambuur en FC Utrecht grote bezwaren tegen het contract. Door het aftreden van het sectiebestuur moet nog afgewacht worden waar de vergadering vandaag toe leidt. Het bestuur werd gisteravond als eerste in kennis gesteld van het einde van Sport 7. Namens het bestuur sprak Harm Rozie, manager communicatie, van 'een enorme teleurstelling'.

- Vervolg op pagina 3

'Ontslag via tv is vreemd fenomeen' VERVOLG VAN PAGINA 1

Het bestuur verbond 'vanzelfsprekend consequenties' aan de gang van zaken en besloot met onmiddellijke ingang de positie ter beschikking te stellen. Omdat de consequenties van het einde van Sport 7 nog niet zijn te overzien, zal het bestuuur de lopende zaken afhandelen.

Sport 7 had, ironisch genoeg, de primeur van het faillissement. De zender onderbrak het programma 'Voetbal 7' voor de mededeling van Timmer. Na een time-out - voor de commercials - hervatte presentator Wilfried Genee de uitzending met: “Als je wordt ontslagen, krijg je dat te horen via de telefoon of via een brief. Maar om het live op de televisie mee te maken, is een vreemd fenomeen.” Vervolgens pikte Sport 7 de normale programmering weer op.

Sport 7, dat twee uur daarvoor nog een nieuw programma begon getiteld 'Sportflaters', kwam nooit van de grond. De kijkijfers waren slecht, de programma's waren niet goed en de medewerkers klaagden dat zij op de sportvelden werd beschimpt.

De kijkijfers (dikwijls avonden lang veel minder dan 100.000 kijkers) hadden ook gevolgen voor de reclame-inkomsten van Sport 7. Die bleven zo ver achter, dat de aandeelhouders vorige maand al een financiële injectie moesten geven. Maar ook daarna was geen verbetering zichtbaar. En dat terwijl voor het voetbal de winterstop naderde en Ajax als enige Nederlandse club nog Europees actief is, maar de rechten daarvan berusten bij de NOS.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden