Definitief geen mis meer in ontwijde Willibrordkerk

De Willibrordkerk in Utrecht is en blijft ontwijd. Aartsbisschop Eijk gaat het neogotische gebouw, dat in mei na een 'godslasterlijke' theatervoorstelling in de ban ging, niet opnieuw geschikt maken voor rooms-katholieke missen. De relatie tussen de commissie die het gebouw beheert en de gemeenschap die er kerkt is dusdanig verziekt dat de geloofsgemeenschap vertrekt.

In de voorstelling 'De uitvaart' van theatermaker Dries Verhoeven werd een begrafenis volgens rooms-katholieke liturgie nagespeeld. Die had volgens het kerkelijk bestuur 'duidelijk een ontwijdend karakter'. Maar afgelasten kon ze de voorstelling niet, want het Sint-Willibrord Apostolaat (zoals het bestuur heet) was in de kerk slechts een van de huurders en niet de eigenaar.

Na het incident heeft de gemeenschap haar vieringen opgeschort. Ze is in Nederland de enige die missen in het Latijn opdraagt. Het vinden van nieuw onderdak is volgens bestuurslid Hans Zuijdwijk bijzonder lastig en kan nog wel even duren.

Over de oorzaak van de breuk lopen de meningen uiteen. Duidelijk is dat de kerkgemeenschap het laatste woord wenste over niet-religieuze activiteiten in de kerk. Zuijdwijk spreekt van 'lichtshows' en 'dansmariekes in rokjes'. "Als wij daartegen protesteerden, werd er niets mee gedaan."

De beheerders van de Willibrordkerk noemen dat op hun beurt 'grove leugens'. "Wij wilden het sacrale karakter van de kerk ook behouden", vertelt beheerder Noltes van Eekeren. "Maar het apostolaat stelde heel onredelijke eisen. Ze eiste op den duur zelfs van een klassiek concert dat het niet zou doorgaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden