Exclusief

Defensie verkoopt schip voor het af is

Het nieuwe bevoorradingsschip dat nu in Vlissingen ligt om afgebouwd te worden, zal waarschijnlijk nooit voor de Nederlandse marine varen. Beeld Ministerie van Defensie
Het nieuwe bevoorradingsschip dat nu in Vlissingen ligt om afgebouwd te worden, zal waarschijnlijk nooit voor de Nederlandse marine varen.Beeld Ministerie van Defensie

Het grootste schip van de marine, de  Karel Doorman, zal nooit voor de Nederlandse marine varen. Het schip dat nu in aanbouw is in Vlissingen, wordt nog voor de overdracht verkocht. Het schrappen van het logistieke ondersteuningsschip, dat het grootste en hoogste schip van de Nederlandse marine moest worden, is onderdeel van een bezuiniging van 330 miljoen euro. Waar de marine een schip inlevert, wordt bij de landmacht een heel bataljon geschrapt. De luchtmacht zal het met 6 of 7 F16's minder moeten doen.

Cees van der Laan & Han Koch

Hennis-Plassaert in de problemen
Volgens bronnen in en rond de defensietop is dit op hoofdlijnen de invulling die minister Jeanine Hennis-Plasschaert wenst te geven aan de bezuinigingsronde die haar begin dit jaar is opgelegd. Deze maatregelen, die op Prinsjesdag bekend worden gemaakt, komen bovenop de bezuiniging van 1 miljard euro die Defensie al eerder voor de kiezen kreeg. Daarbij gaan 12.000 functies verloren, vooral bij het hoger kader. Die ronde leidt tot het verlies van werk voor 10.000 defensie-medewerkers, en mogelijk het gedwongen vertrek van 6000 mensen uit de krijgsmacht.

In de plannen van de minister is nog niet opgenomen hoeveel geld zij nog moet inleveren in het kader van de 6 miljard euro die dit kabinet nog wenst te bezuinigen.

Politieke visie ontbreekt
Het Defensie-personeel kijkt elke keer met angst en beven waar de nieuwe bezuinigingen neerdwarrelen en hoeveel banen daarmee verloren gaan. Binnen de krijgsmacht, waar de populariteit van minister Hennis-Plasschaert tanende is, heerst vooral het idee dat de politiek niet vertelt wat er moet gebeuren op het gebied van de staatsveiligheid. Vooral de portemonnee zou vorm en inhoud van de krijgsmacht dicteren.

Momenteel beschikt de marine met de Zr. Ms Amsterdam (in gebruik genomen in 1995) nog over een niet al te oud bevoorradingsschip. Het schip dat nu in het Caribische gebied vaart, zal nog langer dienst kunnen doen. Volgens de betrouwbare bronnen wordt de beoogd opvolger, Karel Doorman (kosten ruim 400 miljoen euro), weliswaar verkocht, maar wordt tevens de kiel gelegd voor een nieuw, maar kleiner en goedkoper bevoorradingsschip. Het schrappen van de Karel Doorman is niet de enige bijdrage van de marine. Het korps mariniers zal ook een compagnie moeten inleveren. Dan gaat het om 180 tot 200 man.

Goed nieuws voor luchtmacht
Welk bataljon exact wordt geschrapt bij de landmacht is volgens de bronnen nog niet duidelijk. Het zou gaan om een van de vier pantserinfanteriebataljons, mogelijk een van de twee bataljons die gelegerd zijn in Havelte. Het schrappen van een bataljon kost tussen de 600 en 650 arbeidsplaatsen. Verder levert het schrappen in ondersteunende diensten 40 miljoen euro op.

De plannen van Hennis-Plasschaert die op Prinsjesdag worden geopenbaard, bevatten ook goed nieuws voor de krijgsmacht en dan vooral voor de luchtmacht. Tegenover het schrappen van 6 of 7 F16's staat het plan te kiezen voor de opvolger JSF. Het aantal toestellen hangt af van de prijs. De totale aanschaf mag niet meer bedragen dan 4 miljard euro.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden