Defensie trekt eindelijk de portemonnee, maar is het genoeg?

null Beeld anp
Beeld anp

Dreigende Russen, een neergeschoten vliegtuig, oprukkende moslimfundamentalisten in het Midden-Oosten. Het zijn niet de minste ontwikkelingen die tot een nieuwe houding tegenover defensie leiden. Er mag weer geld gaan naar onze veiligheid is de huidige opvatting. Maar hoeveel is die ons werkelijk waard?

Aan de jarenlange trend van bezuinigen op defensie is een einde gekomen, werd deze week duidelijk bij de start van de begrotingsbesprekingen. Toch wil dat nog niet zeggen dat de portemonnee ook echt wordt getrokken. De 100 miljoen euro per jaar extra, een bedrag dat op het Binnenhof rondzingt, zal wegvloeien in de gaten die voorgaande en nog lopende bezuinigingsmaatregelen hebben geslagen in de organisatie, zo vrezen de militaire vakbonden en bronnen binnen de krijgsmacht.

Hoe anders dan vorig jaar is de stemming rond defensie. In de aanloop naar Prinsjesdag heerste toen binnen de krijgsmacht verdriet, frustratie en boosheid. De militairen, inclusief de top, voelden zich een speelbal van de bezuinigingsdrift van achtereenvolgende kabinetten. De krijgsmacht had het idee dat de Nederlander de prijs voor vrijheid niet wenste te betalen, en dat terwijl overal ter wereld mannen en vrouwen hun leven op het spel zetten voor de goede zaak.

Leopardtanks de deur uit, minder F-16's, fregatten die werden geschrapt. Het vredesdividend dat werd uitgekeerd na de val van de Berlijnse Muur leek niet op te kunnen. Wie denkt dat de wereld er veiliger op geworden is, moet zich laten nakijken, sprak oud-minister van buitenlandse zaken en oud Navo-topman Jaap de Hoop Scheffer. Dit jaar herhaalde hij zijn opinie nogmaals.

Een Kamerbreed gevoel
Het tij is gekeerd. Tweede Kamerbreed heerst het gevoel dat defensie toe is aan een investering. Zorgen over de nationale en Europese veiligheid nemen toe. De oplopende spanningen tussen Rusland en de Navo over de Krim en Oost-Oekraïne hebben iets gedaan met het gevoel van veiligheid van de Nederlander. Ook de brandhaarden in het Midden-Oosten zorgen voor onrust. Bovendien heeft de krijgsmacht afgelopen jaar de kans gekregen zich te bewijzen. Het leger was duidelijk zichtbaar in de nasleep van de ramp met vlucht MH17. In Den Haag kon bij de nucleaire top worden getoond waartoe men in samenwerking met de Nationale Politie in staat was.

De krijgsmacht, zo blijkt uit gesprekken met bronnen, vindt dat er weer ruim geïnvesteerd moet worden. Een wensenlijst wordt niet bekendgemaakt, maar er moet een balans worden gezocht tussen repareren en innoveren. Zo wordt gedacht aan het aanvullen van voorraden (vooral) voor uitzendingen, maar ook aan het opkrikken van de helikoptercapaciteit. Bij innoveren gaat het om bestrijding van cybercriminaliteit en verbeteren van de wijze waarop drones inlichtingen kunnen vergaren.

Onvoldoende
Volgens Jean Debie, voorzitter van de VBM, de Vakbond voor burger en militair personeel, is 100 miljoen euro onvoldoende. Eenzelfde geluid klinkt bij de Nederlandse Officieren Vereniging. Als er ook iets wordt gedaan aan het achterstallig onderhoud van de salarissen is 800 miljoen euro per jaar nodig, vindt Debie. En dat is een bedrag waarmee geen enkele politicus de onderhandelingen over de defensiebegroting wil aanvangen. Hoe de sfeer rond de krijgsmacht ook is veranderd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden