Defensie 'piept en kraakt' door reorganisatie

Het fregat de Hr.Ms. Van Amstel keert terug naar de basis in Den Helder na een anti-piraterijmissie in de wateren bij Somalie. Beeld anp
Het fregat de Hr.Ms. Van Amstel keert terug naar de basis in Den Helder na een anti-piraterijmissie in de wateren bij Somalie.Beeld anp

De krijgsmacht 'piept en kraakt' door de huidige reorganisatie. Dat zei minister Hans Hillen van Defensie vandaag in een debat in de Tweede Kamer. Hij riep de politiek op zijn ministerie de komende twee jaar niet opnieuw te confronteren met nieuwe bezuinigingen.

Hillen zei 'een bijna dramatische oproep te doen' aan de partijen om de krijgsmacht met rust te laten. Zijn ministerie moet 1 miljard bezuinigen. Er verdwijnen 12.000 banen. Hij vreest na de verkiezingen een mogelijke nieuwe bezuinigingsronde, terwijl de huidige reorganisatie nog niet is afgerond. En die herstructurering trekt volgens hem zo'n zware wissel op zijn ministerie dat het 'respijt moet krijgen'.

D66 en PVV menen dat Defensie de huidige ambities al moet bijstellen. Volgens de minister is het leger op dit moment 'niet op orde voor welke ambitie dan ook'. Huidige missies zoals die in Kunduz en van de marine tegen piraterij kunnen nog net worden vervuld, maar niets extra's is mogelijk. Deze situatie blijft tot 2014 bestaan wanneer de reorganisatie moet zijn afgerond, concludeert Hillen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden