'Defensie niet langer meer werkgever voor het leven'

Minister Hans Hillen van Defensie en Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm in maart dit jaar tijdens het debat over de bezuinigingsmaatregelen. Beeld ANP
Minister Hans Hillen van Defensie en Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm in maart dit jaar tijdens het debat over de bezuinigingsmaatregelen.Beeld ANP

Defensie verandert van een werkgever voor het leven in een doorstroomorganisatie. Dat zei minister Hans Hillen (Defensie) woensdagavond tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van het Brabantse bedrijfsleven op een kazerne in Oirschot.

ANP/redactie

Hillen denkt dat in de toekomst tweederde van het personeel niet tot het pensioen bij de krijgsmacht blijft. Personeel moet er volgens hem rekening mee houden dat een carrière binnen Defensie op een andere manier wordt opgebouwd. ,,Defensie wordt een tussenstop voor mensen die goud waard zijn op de arbeidsmarkt'', aldus de minister. ,,We moeten daarom perspectief bieden buiten Defensie.''

Vraag naar ex-militairen
Volgens de minister staat zijn telefoon roodgloeiend. ,,En dan niet alleen met mensen die boos zijn over de bezuinigingen. Ik krijg talloze telefoontjes van multinationals als Shell, maar ook van de NS, van ziekenhuizen en van kleinere ondernemingen die staan te springen om onze mensen.''

Hillen kondigde vandaag aan dat hij de komende jaren enkele kazernes wil sluiten en andere panden en terreinen wil afstoten om uiteindelijk structureel 50 miljoen euro te kunnen besparen.

De Tweede Kamer, die nu aan zet is, wil naar verwachting eerst in een hoorzitting spreken met betrokkenen en deskundigen voordat ze stemt over de plannen. Ook willen fracties meer inzicht in de financiële onderbouwing van de voorstellen.

Kazernes die sluiten
Wat Hillen betreft, gaan de Koningin Beatrixkazerne en de Prinses Julianakazerne in Den Haag en de Nassau Dietzkazerne in Budel dicht. Datzelfde geldt voor Kamp Nieuw Milligen in Uddel. In Eygelshoven (gemeente Kerkrade) verdwijnt een financieel kantoor, dat wordt verplaatst naar een nog te bepalen locatie in Zuid-Limburg. Daarnaast verhuist de Koninklijke Militaire School in Weert naar Ermelo en worden onder meer de resterende defensiegebouwen op de vroegere vliegbasis Twente afgestoten.

Gemeenten die hiermee te maken krijgen, reageerden teleurgesteld. Volgens hen hebben de maatregelen niet alleen impact op de duizenden militairen die op de locaties werken, maar ook op de lokale en regionale economie en werkgelegenheid. Militaire vakbonden vinden dat er nog veel onduidelijk is, wat tot onzekerheid bij het defensiepersoneel leidt.

Eerder dit jaar had Hillen al aangekondigd dat Defensie 1 miljard euro moet bezuinigen. Dat gebeurt door te snijden in personeel en materieel. Zo moeten bijna 12.000 van de 69.000 werknemers weg. Bij de voorstellen over te sluiten locaties heeft Hillen gekeken naar de spreiding van de krijgsmacht over het land. Ook zegt hij rekening te hebben gehouden met sociaal-economische belangen in de diverse regio's. De Tweede Kamer had hem opgeroepen oog te hebben voor de gebieden waar het aantal inwoners al tijden afneemt.

De definitieve opbrengst van de komende ,,herbelegging van het vastgoed'' is nog niet bekend, omdat de toekomst van enkele locaties nog wordt onderzocht. Zo is Defensie in gesprek met de provincie Zeeland om onderdelen van het Korps Mariniers uit Doorn daar onder te brengen in een nieuwe kazerne.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden