’Defensie nam bewust risico met Kroon’

amsterdam - – Het ministerie van defensie heeft bij de voordracht van kapitein Marco Kroon bewust het risico genomen dat er problemen rond diens café en persoon konden ontstaan. Dit vindt de militairenvakbond AFMP. Daardoor is Kroon buiten zijn schuld in een lastige positie gebracht, aldus Wim van den Burg voorzitter van de AFMP: „Defensie had wat terughoudender moeten zijn.” Kroon was – samen met zijn vriendin – al eigenaar van café Vinny’s in Den Bosch op het moment dat Defensie besloot hem voor te dragen als Ridder in de Militaire Willemsorde (MWO). „Het was toen al bekend dat het café niet zo’n beste naam had. Op dat moment hadden er bij Defensie alarmbellen moeten gaan rinkelen. Ridder MWO is niet zomaar iets. Dan moet je rekening houden met de kwetsbaarheid van degene die je voordraagt. Doe je dat niet, dan neem je willens en wetens een enorm risico”, zegt Van den Burg.

Het ministerie van defensie vindt kritiek op de voordracht en begeleiding van Kroon ’vergezocht’. „We kunnen en willen niet alles controleren wat iemand doet. Dat past niet binnen de Nederlandse verhoudingen”, zegt landmachtwoordvoerder Detlev Simons. Defensie begeleidt Kroon alleen bij zijn optredens als Ridder MWO. Wat hij in zijn vrije tijd doet, is in principe zijn eigen zaak, aldus Simons.

Vakbondsvoorzitter Van den Burg noemt het ’feitelijk niet waar’ dat Defensie zich niet met het privéleven van haar medewerkers zou bemoeien. De Militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst (MIVD) screent sollicitanten en gaat zonodig de gangen van medewerkers na, zeker als er een vermoeden is van drugsgebruik.

Defensie trok in februari vorig jaar alle publicitaire registers open toen de benoeming van Kroon tot Ridder MWO bekend werd. Kroon is onderscheiden vanwege persoonlijke moed tijdens verschillende commando-acties in Uruzgan. Koningin Beatrix sloeg Kroon eind mei 2009 eigenhandig tot Ridder tijdens een plechtigheid op het Binnenhof. De twee uur durende ceremonie werd rechtstreeks via de televisie uitgezonden. Militair historicus Christ Klep: „Als je iemand zo op een voetstuk plaatst en hij wordt lid van de club van de koningin, dan kun je dat niet scheiden van de vervelende beeldvorming die later ontstaat. Dat heeft Defensie zich onvoldoende gerealiseerd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden