'Defensie moet regie houden bij piraterij'

Franse militairen houden voor de kust van Somalië piraten aan. Beeld AP
Franse militairen houden voor de kust van Somalië piraten aan.Beeld AP

Gewapende particuliere beveiligers op Nederlandse schepen in piratengebied moeten onder toezicht staan van Defensie. Dat vindt de Nederlandse kapiteinsvereniging NVKK. De wens van de kapiteins staat op gespannen voet met sommige wensen van de reders.

De overheid denkt na over wetgeving die particuliere beveiliging onder strikte voorwaarden en in uitzonderlijke omstandigheden mogelijk maakt. Op dit moment is die particuliere inzet op Nederlandse schepen nog verboden. Als er particuliere bewakers aan boord komen, wordt de kapitein verantwoordelijk voor de inzet van geweld, en niet langer de commandant. De kapiteins willen dat Defensie altijd de regie houdt over de inzet van geweld. Volgens voorzitter Alex van Binsbergen, oud-kapitein, moet Defensie de particuliere beveiligers daarom certificeren en begeleiden.

De kapiteins uiten hun zorgen nu de reders willen dat de overheid al op korte termijn de - goedkopere - particuliere beveiligers aan boord toestaat. Ze willen de nieuwe wetgeving niet afwachten. Snelheid is volgens de reders geboden om te voorkomen dat schepen vanuit Nederland worden overgeschreven naar andere landen. Buitenlandse reders hebben al toestemming om de particuliere bewakers aan boord te halen als ze gaan varen door piratengebied, zoals de zeeën voor de kust van Somalië. De reders verwijzen naar onder meer het Verenigd Koninkrijk en België.

Defensie levert al enkele jaren mariniers om schepen te beveiligen. Die zijn volgens de reders te duur. Ook is hun inzet niet flexibel genoeg en duren de aanvraagprocedures te lang. De legerleiding doet er momenteel alles aan de reders veiligheid tegen een redelijke prijs te bieden. Dat kan onder meer door de mariniers korter mee te laten varen.

Volgens ingewijden varen er op dit moment al schepen met particuliere beveiligers, terwijl dit wettelijk niet is toegestaan. Feitelijk zou er dan sprake zijn van een strafbaar feit.

De kapiteins maken zich ook zorgen over de kwaliteit van de particuliere beveiligers en dat is niet zonder reden. Er circuleren al geruime tijd geruchten, ook bij Defensie, dat particuliere beveiligers op elkaar hebben geschoten. Veel Nederlandse reders willen daarom vooral bedrijven inhuren die ex-mariniers in dienst hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden