Defensie hoopt op verlenging van de Mali-missie

Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten (CDS). Beeld ANP

Na een hard rapport over een dodelijk ongeval moet de Kamer besluiten over Nederlandse aanwezigheid in Mali.

Defensie hoopt de missie in Mali op korte termijn volledig te hervatten. Sinds de Onderzoeksraad voor veiligheid (OVV) eind september harde kritiek uitte op de medische zorg rond de stad Kidal, doen Nederlandse militairen in die regio geen patrouilles meer. Hoge militairen zeiden vandaag in gesprek met de Tweede Kamer dat het Togolese hospitaal van de Verenigde Naties in Kidal aan de eisen voldoet.

Daarmee zou het mandaat voor de gehele missie in Mali verlengd kunnen worden tot eind 2018, als de Tweede Kamer volgende week in een debat met het kabinet groen licht geeft. Het vorige kabinet liet al in september weten verder te willen. Maar door het OVV-rapport over een dodelijk mortierongeval rond Kidal moest Jeanine Hennis aftreden als minister van defensie, en kwam de besluitvorming over verlenging stil te liggen.

Het is voor Defensie belangrijk dat de Kamer bij verlenging niet als beperkende voorwaarde stelt dat er alleen rondom het basiskamp in Gao mag worden opgetreden.

Volgens commandant der strijdkrachten Rob Bauer zit de meerwaarde van de Nederlandse militairen vooral in hun mobiliteit. Als enige eenheid in de VN-missie bewaken zij geen vast gebied, maar kunnen ze overal heen gestuurd worden om inlichtingen te verzamelen of het lokale VN-garnizoen te helpen bij een dreigende confrontatie met gewapende groepen.

Maatregelen genomen

Hennis en de vorige commandant der strijdkrachten Tom Middendorp weerspraken begin oktober de kritiek van de OVV op het hospitaal in Kidal. Volgens Middendorp kon men in Mali nu eenmaal niet de kwaliteit van een Nederlands academisch ziekenhuis verwachten. Maar omdat veel partijen Hennis destijds fel bekritiseerden over de traumazorg in Kidal, kon Defensie niet op dezelfde voet met de missie doorgaan.

Er zijn dan ook maatregelen genomen die de Kamer moeten overtuigen van de veiligheid. Bauer wees de kamerleden er gisteren op dat sinds september een helikopter van de VN in Kidal aanwezig is voor medische evacuaties. Op aandringen van Nederland hoeft geen toestemming gevraagd te worden aan een VN-functionaris in de hoofdstad Bamako om op te stijgen.

En hoewel Defensie al van mening is dat het ziekenhuis in Kidal voldoet, zal een onafhankelijke derde partij nog een extra controle uitvoeren. Dat moet gebeurd zijn voor het debat met minister van defensie Ank Bijleveld, komende maandag. Zij hoopt dan definitief groen licht te krijgen voor verlenging van de missie.

De hoogste medische autoriteit bij Defensie, commandeur Remco Blom, vertelde de Tweede Kamer ook dat hij vorige maand samen met een anesthesist het Togolese ziekenhuis heeft bezocht. Zij kregen daarbij een goede indruk van het opleidingsniveau en de werkwijze van de Togolezen. Een chirurg die de OVV-onderzoekers adviseerde, zou op basis van de nieuwe informatie ook positief zijn over het hospitaal.

Als extra controle komt er nog een ervaren Nederlandse militaire arts bij de staf van de VN-missie. Bij iedere roulatie van het Togolese chirurgische team zal deze arts een controle uitvoeren. De arts zal ook ziekenhuizen in andere steden inspecteren, mochten de Nederlandse militairen daar in de toekomst willen patrouilleren.

Lees ook: Hennis stapt op om dodelijk mortierongeval Mali

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden