'Deetman intimideerde misbruikslachtoffers'

Wim Deetman geeft toelichting op het eindrapport over seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk (archiefbeeld). Beeld anp
Wim Deetman geeft toelichting op het eindrapport over seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk (archiefbeeld).Beeld anp

Wim Deetman zou bestuursleden van slachtofferbelangenorganisatie Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (Klokk) 'op dwingende wijze' hebben gevraagd af te laten zien van een parlementaire enquête. Deetman ontkent de bestuursleden iets te hebben verzocht.

Deetman - die was belast met het onderzoek naar seksueel misbruik in de katholieke kerk - deed dat tijdens een gesprek op 30 maart 2012 in Den Haag, meldt radioprogramma Argos. Vier bestuursleden van Klokk besloten daarop, volgens Argos geïntimideerd door Deetman, niet langer voor een parlementaire enquête te pleiten.

Twee weken daarvoor schreef Klokk nog dat er 'alle reden' was om aan te dringen op een parlementair onderzoek. De behoefte daaraan was er omdat de organisatie vond dat het onderzoek van Deetman niet compleet was. Toenmalig bestuurslid Annemie Knibbe in de uitzending: "Deetman wilde ons eigenlijk dwingen om geen parlementaire enquête te doen. Hij nam het ook heel persoonlijk, als een hele persoonlijke aanval dat er een parlementaire enquête zou zijn."

Eigen verantwoordelijkheid
Ook de secretaris van Deetman, Bert Kreemers, zou in mails druk hebben uitgeoefend op Klokk. Deetman en Kreemers ontkennen bij monde van hun woordvoerder de slachtoffers iets te hebben verzocht: "De heer Deetman heeft overal steeds het antwoord gegeven dat hij in de Tweede Kamer gaf, en wel dat ieder zijn eigen verantwoordelijkheid heeft: parlement, kerk en slachtoffers."

Over de opinie van Deetman over de parlementaire enquête, zegt zijn woordvoerder "dat hij daar niet over gaat, dat de onderzoekscommissie daar niet over gaat en dat het de verantwoordelijkheid van de Tweede Kamer is om over een parlementaire enquête te besluiten."

'In de kou gezet'
In de uitzending van Argos is te horen dat veel misbruikslachtoffers zich 'in de kou' gezet voelen door Klokk. Negen bestuursleden van de organisatie zijn inmiddels opgestapt. Ex-bestuurslid Knibbe is inmiddels voorzitter van het VrouwenPlatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK). Ze meldt namens het VPKK dat uit het onderzoek van Argos naar voren komt dat 'Wim Deetman de besluitvorming binnen de organisatie Klokk vergaand bepaald heeft'. "Daarmee vond alle besluitvorming feitelijk plaats tussen Deetman en het kerkelijk gezag en stonden we als onafhankelijke belangenbehartigers van slachtoffers buiten spel."

Het seksueel misbruik in de katholieke kerk kwam in 2010 naar buiten. Tienduizenden kinderen bleken in de jaren vijftig, zestig en zeventig op katholieke seminaries en internaten door geestelijken te zijn misbruikt. In reactie stelden de Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) een onderzoekscommissie aan onder leiding van CDA'er Wim Deetman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden