Deetman: Ik zie alle meldingen misbruik

Aan de onafhankelijkheid van het kerkelijk onderzoek naar seksueel misbruik wordt getwijfeld. Wim Deetman wil alles boven tafel krijgen.

„U moet mij niet hebben”, was de eerste reactie van Wim Deetman, toen de Nederlandse bisschoppen hem vroegen een voorstel te doen voor onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen door rk geestelijken. De ernst van de zaak zette hem ertoe aan het voorstel toch aan te nemen.

De voornaamste taak van Deetman is twijfels over het onafhankelijke karakter van het onderzoek weg te nemen. De rk kerk is opdrachtgever van het onderzoek naar misstanden in eigen huis. Volgens Deetman zal het onderzoek vooral een historisch karakter hebben. De meeste misstanden hebben zich afgespeeld in de jaren vijftig, zestig en zeventig.

Juridisch zijn de meeste zaken verjaard. „Maar het Openbaar Ministerie houdt natuurlijk zijn eigen verantwoordelijkheid.”

Deetman gaat de komende zes tot acht weken een onderzoekscommissie samenstellen. Daarbij zoekt hij ook naar deskundigen die de katholieke wereld van binnenuit kennen.

„Bij een specialistisch onderwerp als dit is expertise nodig. Die zorgt mede voor de onafhankelijkheid. Je kunt dit onderzoek niet doen wanneer je er helemaal buiten staat.”

Zelf had Deetman tot voor kort nooit gehoord van Hulp & Recht, de landelijke instelling voor opvang en begeleiding van slachtoffers van misbruik in de rk kerk. Vandaar zijn verbazing dat juist hij de vraag kreeg het onderzoek voor te bereiden. Als voorzitter van het CIO, Contact in overheidszaken – het landelijke overleg tussen kerk en overheid, is hij wel bekend met andere kerken dan zijn eigen PKN.

De komende weken zal Deetman, die als voorzitter van de Tweede Kamer te maken kreeg met twee parlementaire enquêtes, het onderzoeksterrein afbakenen. Misbruik kwam niet alleen in internaten voor, maar misschien ook bij de missie. Het onderzoek omvat meer dan alleen meldingen over misbruik.

Deetman: „Voorzitter Van Luyn van de bisschoppenconferentie wil dat alles boven tafel komt. Dan is er meer nodig dan het onderzoeken van de meldingen. De commissie zal gebruik maken van wetenschappelijke onderzoeksmethoden. Het is meer dan een verzamelpunt voor mensen die klagen.”

Wanneer de leden van de commissie bekend zijn, en de onderzoeksvragen geformuleerd, is het aan de bisschoppenconferentie en de KNR, de Nederlandse religieuzen, om te besluiten dat het onderzoek er komt.

Tot nu toe zijn minstens 500 meldingen binnengekomen bij Hulp & Recht. Omdat dit een instelling van de rk kerk is, bestaat er twijfel aan de onpartijdigheid ervan. Deetman riep slachtoffers gisteren op zich wel bij Hulp & Recht te melden. Hij ’staat er borg voor’ dat hij zelf alle meldingen onder ogen krijgt. Mocht dat nodig zijn, dan kan de commissie een ander meldpunt instellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden