Deetman eist rectificatie van NRC

Commissievoorzitter Wim Deetman bij de presentatie van het rapport over seksueel misbruik in rooms-katholieke instellingen. Beeld ANP
Commissievoorzitter Wim Deetman bij de presentatie van het rapport over seksueel misbruik in rooms-katholieke instellingen.Beeld ANP

NRC Handelsblad moet haar berichtgeving rectificeren over een kwalijke rol die KVP-er Marijnen zou hebben gespeeld in de zaak van seksueel misbruik in het jongensinternaat Harreveld, schrijft Wim Deetman in een notitie aan de Tweede Kamer.

Monic Slingerland

In deze notitie weerspreken commissievoorzitter Wim Deetman en secretaris Bert Kreemers dat zij belastende feiten achtergehouden hebben in hun eindrapport over misbruik in de rk kerk.

Naar aanleiding van berichten in NRC Handelsblad over een castratie van een misbruikslachtoffer en over laakbaar optreden van Marijnen houdt de Vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid woensdag een hoorzitting. Zij wil dan van Wim Deetman weten waarom die in zijn eindrapport over misbruik in de rk kerk met geen woord rept over de melding van castratie van een jongen, eind jaren vijftig.

Uit de wind
Ook wil de commissie weten of Deetman de latere KVP premier Vic Marijnen uit de wind heeft willen houden. Volgens NRC heeft Marijnen als bestuurslid van Harreveld geprobeerd, gratie te krijgen voor twee broeders van die instelling die voor misbruik veroordeeld waren.

In zijn brief schrijft Deetman dat zijn commissie wel degelijk onderzoek gedaan heeft naar de gemelde castratie, en ook contact heeft gezocht met de man die deze zaak gemeld heeft. Castratie gebeurt in een medische context en die valt buiten het onderzoeksgebied, aldus Deetman. De malversaties van Marijnen zouden op het financiële vlak gelegen hebben. Volgens Deetman is de NRC in de berichtgeving over castraties teruggekrabbeld. Na eerdere berichten over tien mogelijke castraties, sprak de krant later van "tenminste één geval".

Gedreigd met stappen
Uit de notitie van Deetman blijkt dat NRC hem vlak voor publicatie, twee weken geleden, gedreigd heeft met juridische stappen, wanneer hij de vragen van journalist Joep Dohmen zou publiceren.

Deetman en Kreemers laten zich bij de hoorzitting vergezellen door de historici Jan Bank en G. Valk, beiden lid van de onderzoekscmmissie. De Tweede Kamer toont zich totnutoe opvallend eensgezind in de kritische houding tegenover de resultaten van het onderzoek van Deetman. Politieke verschillen tussen VVD, GroenLinks, PVV en CDA lijken dan bijna afwezig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden