Deepak Chopra: wij zijn het kosmisch middelpunt

Cassiopeia. Foto © Nasa Beeld
Cassiopeia. Foto © Nasa

Op kosmische schaal stellen we niets voor. Misschien bestaan er talloze universums en even zo veel bevolkte planeten. Toch zijn we uniek, vindt spiritueel denker Deepak Chopra. Zelfs de atheïst en de exacte wetenschapper kunnen aan zingeving doen.

Wetenschappelijke ontdekkingen wijzen ons er telkens op hoe nietig we zijn. De evolutietheorie maakt de gedachte dat de mens en zijn omgeving toevalsproducten zijn wel erg aantrekkelijk. En als we toeval zijn, zo analyseren sommigen, wat is de mens dan meer dan een organisme met bewustzijn?

Spiritueel denker Deepak Chopra noemt de houding 'die de wetenschap ons heeft ingeprent' grimmig. Volgens die attitude 'is de menselijke identiteit in een uitdijend universum klein en zelfs pathetisch'.

'Als religieuzen en atheïsten botsen of als wetenschap in de plaats komt van mythes, dan wijst dat op een grotere trend - de ontwikkeling van een holistische kijk op de mensheid naar een versplinterde.' Dat is zonde, vindt hij.

We moeten volgens Chopra 'een nieuw thuis vinden' in het universum. Zo kunnen we ontvankelijk zijn voor optimisme en ware hoop. Inderdaad, dat klinkt tamelijk vaag. Gelukkig helpen andere denkers hem zijn visie aan te scherpen.

In het webmagazine Huffington Post wijst hij op het boek 'The New Universe and the Human Future'. Daarin sporen de filosofische kosmologen Joel Primack en Ellen Abrams aan om de kosmos te beschouwen als een 'universum met bewustzijn'.

Dat begint bij het besef dat de mens een uniek wezen is. Primack en Abrams dagen hun lezers uit om na te denken over deze zeven stellingen:

1. We zijn gemaakt uit het meest zeldzame materiaal van het universum
2. We leven in het centrum van onze Kosmische Tijdssfeer
3. We leven in het middelpunt van de tijd
4. Onze leefomgeving houdt het midden tussen minuscuul en kosmisch
5. We leven in een universum dat mogelijk een zeldzame bubbel ruimtetijd is
6. We leven min of meer op het middelpunt van het leven op onze planeet
7. We leven nu onze soort zich op een keerpunt bevindt

Op dit moment spant het hele universum volgens Primack en Abrams samen om ú te doen bestaan. Wie dat beseft, kan zich niet langer onbelangrijk voelen. Deze levensbeschouwing bijt de wetenschap niet, merkt Chopra trots op. Zelfs de atheïstische rationalist kan er zich prettig bij voelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden