Deep Purple verschiet van kleur

DEN BOSCH - Ook de pophistorie kent zijn eigen paarse coalitie met bijbehorende formatieproblemen. Met de Britse band Deep Purple ontstond vanaf 1970 een nieuwe stroming (waarin ook Led Zeppelin een motor was) die sindsdien als hardrock een stevig stempel drukte op de popmuziek.

STAN RIJVEN

De door haar veroorzaakte Purplemania zette de coalitie zodanig onder druk, dat de splijtzwam de oorspronkelijke leden uiteen joeg in even zoveel solo-projecten. Na een eerste poging in 1984 is Deep Purple in nagenoeg dezelfde succesvolle bezetting bijeen. Met de cd 'The Battle Rages On' ging vorig jaar een gelijknamige wereldtoernee van start die vrijdag in Den Bosch haar Europese première beleefde. Deep Purple geeft deze zomer 28 concerten waarvan maar liefst de helft in Duitsland, het hardrockland bij uitstek.

Blijkens de half gevulde Brabanthallen leeft dit prototypisch spektakel van geluidsmuren waarin falsetzang, virtuoze gitaarsolo's en symfonische uitstapjes het cement vormen, nauwelijks meer in Nederland. De langharige zanger Ian Gillan, gestoken in zwarte harembroek en gebloemd gillet, miste de uitstraling om zijn eigen rockdinosaurus tot leven te wekken. Bassist Roger Glover en drummer Ian Paice legden een degelijk, maar versleten elan aan de dag. Ze lieten het vuurwerk over aan de vervanger van gitarist Ritchie Blackmore, de even virtuoze Joe Satriani.

De typische Deep Purple-sound bracht de grijsbehaarde toetsenman Jon Lord aan. Gierende orgelpartijen wisselde hij af met pianouitstapjes naar zijn oude liefde, de klassieke muziek, zoasl een drakerige uitvoering van Für Elise. Het publiek moest lang wachten op de momenten van vervoering, onbedoeld gesymboliseerd in de uitvoering van het nummer Perfect Strangers. De gezamenlijke verwachting als zou dit concert een feest der herkening worden, draaide uit op de vervreemdende ontdekking dat het zinloos is de tijd op deze wijze terug te draaien. Op het allerlaatst bracht de finale alsnog een opleving, er was alles behalve sprake van 'Battle Rages On'. Deep Purple is van kleur verschoten, de hernieuwde coalitie ten spijt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden