Deense zwarte komedie die staat als een huis

Men & Chicken

Regie: Anders Thomas Jensen

Met Mads Mikkelsen, David Dencik, Søren Malling, Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro

****

'Adam's Apples', de vorige film van de Deense regisseur Anders Thomas Jensen, dateert alweer van tien jaar geleden. In de tussenliggende tijd was Jensen druk met vier jonge kinderen en het schrijven van zo'n twintig scenario's, voor internationaal bewonderde film als 'After the Wedding', 'Brothers', 'In a Better World' en 'The Salvation'. Jensen maakt deel uit van een ongekend productieve, getalenteerde en coöperatieve generatie filmmakers in zijn land.

Zijn nieuwste werk, de genre-bending 'Men & Chicken', is een mooie weerspiegeling van die explosief creatieve industrie. De film, een hoogst eigenaardig relaas van twee verweesde broers die meer familie blijken te hebben dan ze dachten, vermengt slapstick, absurdisme, melodrama en horror - en staat als een huis. De zwarte komedie mag nauwelijks te beschrijven zijn, uit alles - acteer- en camerawerk, script, art direction - blijkt ambachtschap en plezier in het vak.

Mads Mikkelsen - in zijn rol van sociaal bruuske, pathologische masturbeerder nauwelijks herkenbaar als het sekssymbool zoals we hem kennen - en David Dencik spelen twee broers die op zoek gaan naar hun onbekende vader. Zo komen ze terecht op het eilandje Ork, en in een verwaarloosd landhuis waar drie licht gestoorde mannen wonen, tussen vele kippen, konijnen en biggetjes. Dit zijn hun broers. De kennismaking van de vijf mannen, compleet met knallende koperen ketels, lijkt wel een scène uit Asterix. Maar tegen het decor van die subliem gekozen locatie (in werkelijkheid een verlaten psychiatrische instelling) komen vervolgens familiegeheimen aan het licht, zo morbide dat je maag ervan omdraait.

Jensen weet grof geweld, seksuele aberraties en misogynie in evenwicht te houden met tederheid en familiewarmte in een drama over broers die onverwacht elkaars doodlopende levenswegen weten om te buigen.

Veel heeft hij te danken aan zijn acteurs, die hij in een vroeg stadium betrok bij het schrijfproces; bekenden uit populaire Deense films en series, maar met hazelip en goor haar stuk voor stuk nauwelijks herkenbaar.

Onwillekeurig ga je houden van deze onvolgroeide mannen die elkaar de hersens inslaan om vervolgens samen, als kleine jochies in pyjama's, een boek te lezen voor het slapen gaan. Zijn gezin was de directe inspiratie voor de film, zegt Jensen in interviews.

Filmische referenties zijn lastig te bedenken: als kijker verdwaal je in associaties met het werk van de Franse meester in sociale verwarring Jacques Tati, de radicaal-anarchistische 'Themroc' (1973) en Amerikaanse spookhuis- en hillbillyhorror.

Terwijl Jensen gemoedelijk afstevent op een einde met filsofische overpeinzingen over evolutie, familiebanden en genetica, onthult misschien de titel wel zijn enige echte standpunt: de mens kan zich maar beter niet bemoeien met de onlosmakelijke relatie tussen kip & ei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden