Deense premier en Franse presidentskandidaten steunen Nederland

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

De Deense premier Rasmussen heeft zijn Turkse collega Yildirim gevraagd een bezoek aan Kopenhagen uit te stellen, vanwege 'de huidige Turkse aanval op Nederland'. Met deze verklaring geeft Rasmussen, als een van de weinige Europese leiders, steun aan de Nederlandse regering.

'Onder normale omstandigheden zou het ons een genoegen zijn de Turkse minister-president te verwelkomen', schrijft Rasmussen. Maar de Deense regering is op dit moment 'zeer bezorgd' over de politieke ontwikkelingen in Turkije. Yildirim zou op 20 maart naar de Deense hoofdstad komen, het is niet bekend wanneer het bezoek nu plaats zal vinden.

Elders in Europa waren de reacties voorzichtiger. De Franse minister van buitenlandse zaken Ayrault riep op tot kalmte, verantwoordelijk gedrag en het vermijden van provocaties. Ayraults Turkse collega Cavusoglu kon gisteren in de Noord-Franse stad Metz wel campagne voeren, nadat Nederland hem de toegang had ontzegd.

In het Palais des Congrès in Metz sprak Cavusoglu honderden aanhangers toe. Hij maakte Nederland uit voor 'hoofdstad van het fascisme'. Cavusoglu beriep zich op de 'Europese waarden', zoals vrijheid van meningsuiting. "Dat is mijn boodschap voor Europa."

Niet iedereen in Frankrijk kon instemmen met Cavusoglu's komst. De presidentskandidaten Macron en Fillon zeiden dat zij niet gediend zijn van de Turkse campagne in West-Europa. De progressieve kandidaat Macron veroordeelde de 'Turkse provocaties'. "De Europese Unie moet een eensgezind antwoord hebben."

Volgens de conservatieve kandidaat Fillon zijn de Franse bondgenoten Duitsland en Nederland 'publiekelijk beledigd' door de Turkse leiders. Hij vindt dat de komst van Cavusoglu voorkomen had moeten worden. De socialistische president François Hollande heeft volgens Fillon de 'Europese solidariteit doorbroken'.

De Turkse president Erdogan heeft Frankrijk bedankt voor het laten doorgaan van de campagne-bijeenkomst in Metz. Die is onderdeel van meerdere bijeenkomsten die Europeanen van Turkse afkomst moeten overhalen om in een referendum op 16 april voor grondwetswijzigingen te stemmen die de president meer macht geven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden