Deense orgaandonoren haken af

Vrouw (19) ontwaakte uit coma nadat ouders al toestemming hadden gegeven voor donatie

In Denemarken is grote onrust ontstaan over het doneren van organen na de dood. Een 19-jarige vrouw die volgens de artsen bijna hersendood was, ontwaakte uit haar coma. Haar ouders hadden al toestemming voor orgaandonatie gegeven. Nadat vorige week een documentaire over deze zaak was uitgezonden, melden veel Deense donoren zich af. Exacte cijfers daarvan zijn er nog niet, omdat de afmelding schriftelijk moet gebeuren.

Woensdag zond de Deense publieke zender de goed bekeken tv-documentaire uit. 'Het meisje dat niet wilde sterven' vertelt hoe de zwaargewonde Carina vorig jaar oktober na een auto-ongeluk in diepe coma het universitaire ziekenhuis van Aarhus werd binnengebracht. Er was toen net een filmploeg bezig met opnamen voor een programma over orgaandonatie. De makers filmden gesprekken van de arts met de wanhopige ouders van de jonge vrouw. Op de vraag of er kans was op een 'klein wonder' antwoordde de arts 'nee'. Volgens haar waren er geen overlevingskansen en zou Carina hoogstens eindigen als kasplantje.

De ouders geven daarop toestemming voor orgaandonatie. "Wij vertrouwden blind op de artsen", vertelden de ouders in het programma.

De behandeling werd gestopt op de derde dag. Carina werd losgekoppeld van de beademing. Maar ze stierf niet. Vierentwintig uur later ontwaakte ze, bewoog haar benen en stak haar duim in de lucht.

Inmiddels is het een jaar na het ongeluk en met een intensief trainingsprogramma loopt en praat ze zonder problemen en rijdt ze weer paard. Wel heeft ze ernstige problemen met haar korte-termijngeheugen.

De talloze reacties van de kijkers na het programma leidden tot een crash van de server van de Deense tv. "Krijgen wij de best mogelijke behandeling of zijn ze uit op onze organen?" "Ik denk aan mijn vrouw die drie jaar geleden in coma lag. Is haar behandeling te snel stopgezet?" zo vroegen kijkers zich af.

Artsen van andere ziekenhuizen bekritiseerden het zo vroeg stopzetten van de behandeling. Dit heeft mogelijk juist bijgedragen tot meer hersenschade. Het academisch ziekenhuis van Aarhus heeft inmiddels toegegeven dat de betreffende arts de hersenschade ernstiger had ingeschat dan die in werkelijkheid was.

Het tv-programma toonde ook dat Deense ziekenhuizen verschillende protocollen volgen voor het ter sprake brengen van orgaandonatie. De Deense minister van volksgezondheid wil nu nieuwe richtlijnen opstellen. "Het gesprek over orgaandonatie mag pas plaatsvinden wanneer de hersendood is ingetreden", verklaarde minister Astrid Krag van de Socialistische Volkspartij.

Maar dat is volgens artsen geen oplossing. "Dat is absurd en een slecht idee. Als we het pas mogen vragen als de patiënt hersendood is, vertraagt dat het hele proces. Er gaan dan belangrijke uren verloren, waarin we bloedproeven moeten doen en de juiste orgaanontvanger moeten vinden", verklaarde het hoofd van de Neurochirurgische kliniek van het Rigshospital in Kopenhagen.

Ondertussen riepen diverse experts op tot kalmte en verzekerden dat donoren niets te vrezen hebben. "Men kan pas donor zijn als men hersendood is verklaard", onderstreepte de voorzitter van de Transplantatiegroep, een samenwerkingsverband van patiëntenverenigingen. Carina was nooit hersendood verklaard. Haar ouders hebben inmiddels een klacht ingediend.

Net als in Nederland discussieert men in Denemarken al langere tijd over donorregistratie. De Transplantatiegroep wil jongeren vragen donor te worden op hun 18de. Wie ja of nee antwoordt, komt in een register, luidt dit nieuwe voorstel. Wie 'weet niet' invult, krijgt de vraag nadien nog meerdere keren voorgelegd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden