Deense crisis over Irak-beleid

KOPENHAGEN - Uitlatingen over Irak van een ex-medewerker van de Deense militaire inlichtingendienst hebben geleid tot een ernstige crisis rond de liberale Deense premier Anders Fogh Rasmussen.

Majoor Frank Grevil beweert dat hij en zijn collega's minstens tien rapporten schreven dat er geen zekere informatie voorhanden was over massavernietigingswapens in Irak. Toch verklaarde de Deense premier in maart van het afgelopen jaar dat Irak in het bezit was van massavernietingswapens. ,,Dat is niet iets wat we denken. Dat weten we”, zei de premier destijds.

Al in januari lekte Grevil informatie uit de geheime rapporten naar de Deense krant Berlingske Tidende. Hij werd hierna ontslagen. Woensdag trad hij uit de anonimiteit,omdat hij het ,,niet kon verdragen dat fundamentele democratische waarden met voeten zijn getreden”. ,,Als de premier iets anders zegt dan wat wij in de rapporten schreven, is er ergens iets misgegaan. Of hij heeft niet de juiste informatie gekregen of hij heeft de informatie zelf verdraaid”, aldus de 43-jarige Grevel, een weduwnaar met twee kinderen. Volgens eigen zeggen had hij tijd nodig om moed te verzamelen en naar buiten te komen met zijn verhaal: ,,Ik heb alles te verliezen”. Wegens het lekken van vertrouwelijke informatie hangt hem, net als twee journalisten, twee jaar celstraf boven het hoofd.

Premier Fogh wijst alle kritiek van de hand. Hij zegt dat Denemarken actief deelnam aan de oorlog in Irak omdat Saddam Hoessein zich niet hield aan de afspraken met de VN. Over de Deense deelname aan de oorlog in Irak is vooralsnog geen discussie ontstaan. Wel eist de oppositie een onafhankelijk onderzoek vergelijkbaar met dat in de Verenigde Staten. Ook willen zij dat rapporten openbaar worden gemaakt. Fogh Rasmussen heeft gisteren onder zware druk met dat laatste ingestemd.

De Deense premier weigert om in discussie te gaan met 'een ontslagen medewerker'. Daarmee zet hij zijn geloofwaardigheid op het spel. Want de premier staat niet tegenover een gewone politieke tegenstander. De ex-agent, die gespecialiseerd is in chemische wapens en uitblinkt in Russisch, is al tien jaar lid van de regerende liberale partij en was voorstander van de oorlog. Dat lijkt erop te wijzen dat, net zoals de Amerikaanse en de Britse inlichtingendiensten, ook de Deense dienst onder zware politieke druk heeft gestaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden