Deense coalitie heeft extra partij nodig

De coalitie van de Deense premier lijkt de parlementsverkiezingen te hebben gewonnen. Maar ze moet aankloppen bij een nieuwe partij.

De Deense centrum-rechtse regering van premier Anders Fogh Rasmussen heeft volgens tellingen van gisteravond laat de parlementsverkiezingen gewonnen. Toen was 71 procent van de stemmen geteld. Een definitieve uitslag was er op dat moment nog niet.

Volgens de tellingen heeft de coalitie voor een absolute meerderheid wel de steun nodig van een andere partij. Rasmussen zal waarschijnlijk toenadering zoeken bij de dit jaar opgerichte Nieuwe Alliantie van de Syrische immigrant Naser Khader, een partij die waarschijnlijk op vijf zetels kan rekenen.

Voor een absolute meerderheid zijn 90 zetels vereist. De rechts-liberale Venstre-partij van Rasmussen en de Conservatieve Volkspartij hebben met de rechts-populistische Deense Volkspartij, die de coalitie gedoogsteun geeft, samen waarschijnlijk 89 zetels gehaald. Het centrumlinkse blok, geleid door de sociaal-democrate Helle Thorning-Schmidt, strandde op 81 zetels. Haar partij wordt met 25 procent van de stemmen wel de grootste in het parlement.

Rasmussen had vorige maand besloten tot vervroegde verkiezingen omdat hij wilde profiteren van zijn successen. De werkloosheid in Denemarken bedraagt momenteel 3,1 procent, het laagste cijfer in dertig jaar, en de economie groeide vorig jaarmet 3,5 procent.

Maar sinds de premier de verkiezingen uitschreef, voerde de door de Sociaal-Democratische Partij aangevoerde oppositie een geslaagde campagne waarin onder meer de strenge Deense asielpolitiek bekritiseerd werd. Dat bleek een gevoelige snaar te raken. „Het belangrijkste is dat de regering verder kan”, zei de 54-jarige Rasmussen voor hij zijn stem uitbracht. „Ik zal spelen met de kaarten die de kiezers me geven en ik ben ervan overtuigd dat het goed komt”.

Nieuwkomer Naser Khader wil ervoor zorgen dat de invloed van de conservatieve Deense Volkspartij kleiner wordt. Het is duidelijk dat de huidige immigratiewetgeving zonder de Deense Volkspartij minder streng zou zijn geweest. Aan de verkiezingen deden negen partijen mee en twaalf onafhankelijke kandidaten. Er zijn vier miljoen kiezers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden