Deense burgers vluchten uit Beiroet en Syrië

Moslims in de Arabische wereld koelden dit weekeinde hun woede over de Deense spotprenten op ambassades en bezittingen vanEuropese, vooral Scandinavische burgers. De Denen en Noren doeneen beroep op Arabische leiders verdere escalatie van het geweldte voorkomen. In Kopenhagen demonstreerden de Denen voor eenvreedzame dialoog met de moslimwereld.

Na ambassades in Syrië ging gisteren ook het Deense consulaatin de Libanese hoofdstad Beiroet in vlammen op. De minister vanbinnenlandse zaken trad af naar aanleiding van de massale rellen.

Leger en politie in het oostelijke stadsdeel van Beiroet zijnin hoge staat van paraatheid gebracht. Bij kerken, een westersesupermarketketen en diverse consulaten in dezelfde wijk staanagenten op wacht. Ook bij de Nederlandse ambassade, dat zo'n 800meter verderop in dezelfde straat ligt als het Deense consulaat,staan soldaten. De juwelier op de begaande grond van deNetherlands Tower, waar de ambassade is gehuisvest, is een aantalruiten kwijt, en het portiershokje is ook stuk, maardemonstranten hebben het gebouw verder links laten liggen. DeNederlandse ambassade heeft Nederlanders in Libanon gewaarschuwdom voorzichtig te zijn de komende dagen. De Denen zijn door hunregering opgeroepen het land te verlaten.

De demonstratie begon rond tien uur in het stadscentrum entrok naar schatting zo'n 20000 moslims. Toen deze van hetstadscentrum naar het dichtbij gelegen consulaat trokken, werdenze tegen gehouden door ruim 2000 Libanese veiligheidstroepen,waarna het protest omsloeg in een vechtpartij. Boze demonstrantenprobeerden via zijstraten toch nog bij het consulaat te komen,en gooiden onderweg ruiten in van winkels en bankgebouwen.Geparkeerde auto's moesten het ontzien. Na afloop ligt het wegdekbezaaid met autoglas. Bij een nabij gelegen kerk zijn ook stenenrichting ramen gegooid, maar die waren zoals veel gebouwen inBeiroet, voorzien van kogelvrij glas.

Uiteindelijk bereikte de woedende menigte toch het Deenseconsulaat, dat in brand werd gestoken. Volgens de Libaneseautoriteiten had het personeel de dag ervoor - nadat hunambassade in Damascus werd aangevallen - het gebouw al ontruimd.De eerste brandweerauto's die kwamen blussen werden door dedemonstranten vernield.

De Libanese regering is fel uitgevallen tegen buurland Syrië,die ze ervan beschuldigd achter de escalatie te zitten. Syriëprobeert al tijden via Palestijnse en Libanesefundamentalistische groeperingen de situatie in Libanon tedestabiliseren. Op het avondjournaal laat de politie de eerstearrestanten zien; 28 Libanezen, 30 Palestijnen en maar liefst 78Syriërs zitten bij elkaar op de grond van het politiebureau.

Volgens de regering zijn het onder andere de leden van defundamentalistische soennitische beweging Ahbash die achter hetoproer zaten. De Ahbashiye zijn een kleine beweging in Libanon,maar hebben banden, ook financiële, met de Syrische regering.Ook worden Palestijnen genoemd als de relschoppers. Eerder dezeweek werd tijdens een demonstratie in een Palestijns kamp inSidon geopperd dat het tijd was dat Osama Bin Laden zich eens metde Denen ging bemoeien.

Het geweld is door vrijwel iedere politieke en religieuzeleider afgekeurd. Seniora, Libanons premier zei dat 'dit nietsmet islam te maken heeft'. Andere politici spraken over'barbaren'. 's Avonds laat trok minister Hassan Saba (BiZa) eenpolitieke conclusie en stapte op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden