Deense bank dwingt verzekeraars Hafnia en Baltica te fuseren

KOPENHAGEN (DPA) - De in Kopenhagen gevestigde Den Danske Bank heeft een fusie afgedwongen tussen de grootste verzekeraars van Denemarken, Baltica en Hafnia.

Als grootste crediteur van beide verzekeringsmaatschappijen is de bank er, althans voorlopig, in geslaagd de ondergang van de twee ondernemingen te voorkomen. Volgens ingewijden heeft Den Danske Bank op de twee maatschappijen dertien miljard kroon (f 3,8 miljard) te vorderen.

Knud Sorensen, bestuursvoorzitter van de bank, zei op de fusie te hebben aangedrongen om nog tenminste iets van het geld dat zijn bank te vorderen had, terug te zien. Den Danske Bank neemt 32,4 procent van de aandelen Baltica over.

Deze verzekeraar leed vorig jaar een verlies van 4,4 miljard kroon (f 1,28 miljard) en kon de laatste weken vrijwel niet meer aan zijn financiele verplichtingen voldoen. Het verlies van Hafnia over 1992 wordt geraamd op zeven a acht miljard kroon (f 2 miljard a f 2,3 miljard).

Volgens Sorensen zal het belang van zijn bank in de gefuseerde verzekeraars niet eeuwig duren. Wie geinteresseerd is, mag de verzekeringsmaatschappijen overnemen, aldus Sorensen. Met name het Franse Suez-concern zou belangstelling hebben.

De Deense minister van financien, Mogens Lykketoft, zei naar aanleiding van de transactie tussen de bank en de verzekeraars dat "het zeer goed is dat de Deense kapitaalmarkt zelf de problemen bij Baltica heeft opgelost en dat de staat niet heeft hoeven optreden" . De minister beschuldigde de leiding van de verzekeraars ervan "lichtzinnig" te hebben gehandeld.

De problemen bij de twee verzekeringsmaatschappijen vloeien voort uit de enorme bedragen die ze in de tweede helft van de jaren uittrokken om zich elkaar van het lijf te houden. Hafnia en Baltica hebben bij herhaling geprobeerd elkaar over te nemen. Bovendien zag Hafnia nog eens een groot deel van zijn vermogen verloren gaan door een mislukte poging om de Zweedse verzekeringsmaatschappij Skandia over te nemen.

Op het gebied van verzekeringen draaien de twee goed. Ze hebben in totaal voor 150 miljard kroon (f 43,8 miljard) aan pensioen- en levensverzekeringen onder hun hoede.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden