Deense ambtenaar verduistert 15 miljoen aan sociale subsidies

Een Deense ambtenaar heeft 15 miljoen euro achterovergedrukt. Ze gebruikte het geld, bedoeld voor de sociaal zwaksten, voor de aanschaf van huizen, auto's en wedstrijdpaarden. 

Ze was veertig jaar ambtenaar, daarna een voortvluchtig verdachte, en nu is ze in de kraag gevat. De 64-jarige Britta Nielsen, sinds begin oktober gezocht in verband met een van de grootste fraudezaken in de geschiedenis van Denemarken, werd maandagochtend door de Zuid-Afrikaanse politie van haar bed gelicht. 

Nielsen is een oud-werknemer bij de Socialstyrelsen, de sociale dienst, die is ondergebracht bij het ministerie voor kinderen en sociale zaken. De vrouw wordt ervan verdacht tussen 2002 en 2018 111 miljoen Deense kroon – bijna 15 miljoen euro – achterover te hebben gedrukt. Het leeuwendeel van het geld zou afkomstig zijn uit een fonds dat is bestemd voor de minst geprivilegieerde deel van de bevolking’ Pas toen eerder dit jaar het toezicht binnen het ministerie werd aangescherpt, kwam de grootschalige zwendel aan het licht.

Chique auto's

De Deense autoriteiten zijn nu bezig de verduisterde miljoenen te traceren. Een deel van het geld heeft Nielsen besteed aan huizen in Denemarken, Zweden en Zuid-Afrika, aan chique auto’s en wedstrijdpaarden. Het onderzoek naar de zaak – en hoe de verduistering zulke proporties heeft kunnen aannemen – loopt tot eind 2018.

Mai Mercado, de minister voor kinderen en sociale zaken, bevroor vorige maand de fondsen voor een groot aantal projecten. “De zwendelzaak bij de sociale dienst is zo ernstig”, sprak de minister, “dat de autoriteiten zich genoodzaakt zien de subsidies tijdelijk te stoppen, om er zeker van te zijn dat het geld naar de verenigingen en organisaties gaat voor wie het was bedoeld.”

Een paar dagen voor de arrestatie van Nielsen is in Zuid-Afrika al een andere verdachte aangehouden. De man wordt beschuldigd van heling. Nielsen maakte een deel van het verdonkeremaande geld naar hem over. De verdachte – wiens naam niet bekend is – zou hebben verklaard ervan uit te zijn gegaan dat het bedrag een erfenis betrof. Twee andere verdachten zijn nog voortvluchtig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden