Deense almanak voor Hollandse wildplukkers

JOOP BOUMA

Buitenkokers en wildplukkers hebben er een robuust naslagwerk bij: de 'Plukalmanak'. Geschreven door een van de beste koks van het noordelijk halfrond, Claus Meyer.

Hij is mede-eigenaar van Noma in Kopenhagen, dat vanaf 2010 door een jury van 800 experts vier keer werd gekozen tot 's werelds toprestaurant. Meyer schreef het boek samen met de Deense natuurgids Soren Espersen, specialist op het gebied van landschap, wilde planten en duurzame voeding.

Meyer en Espersen beschrijven ruim honderd eetbare planten en paddestoelen. Het boek staat vol adviezen en bevat ruim vijftig recepten. Meyer en Espersen leggen helder uit wat de wildplukker wel en niet mag in de natuur.

Maar, het moet gezegd: de Nederlandse uitgave van deze almanak is een getrouwe kopie van de succesvolle Deense versie. Dat betekent dat er ook planten in worden besproken die niet of amper in Nederland te vinden zijn. Sommige soorten zijn in Nederland zelfs beschermd, zoals de doodstrompet-paddstoel die als 'ernstig bedreigd' op de Rode Lijst staat.

Meyer wilde met de almanak ook de Deense natuur beschermen en om dat uitgangspunt niet aan te tasten, hebben de Nederlandse vertalers besloten de oorspronkelijke selectie van soorten én de recepten te handhaven. De inleidende adviezen voor wildplukkers en ook de teksten bij de planten zijn overigens wel op de Nederlandse situatie aangepast.

Meyer publiceerde in 2010 al een almanak met eetbare planten en ingrediënten uit de natuur. Maar dat was, blijkt nu, maar een vingeroefening. Met de Plukalmanak, in het Deens 'Naturalmanak', heeft hij een completer overzicht geleverd. Met ruim 300 bladzijden is dit trouwens geen naslagwerk dat je makkelijk in de rugzak meeneemt.

In het boek staan prachtige tekeningen van de planten en paddestoelen. De almanak is opgedeeld in seizoenen. Achterin het boek beschrijft Meyer twaalf soorten natuurgebieden om de wildplukker te helpen bij de oriëntatie tijdens het zoeken naar wilde planten. In de Plukalmanak zijn ook Nederlandse landschappen toegevoegd.

Plukalmanak, Claus Meyer & Soren Espersen, KNNV Uitgeverij, 312 blz., 29,95 euro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden