Deens zomerrecord

Klinkende zonneschijncijfers uit het noorden van het land. Bij Den Helder scheen de meizon 299, in Lauwersoog 301, op Terschelling 302 en in Nieuw Beerta maar liefst 316 uur. Dat het vooral in Groningen zo zonnig was, kwam door het aanhoudende hogedrukbewind boven Noord-Europa. In Denemarken is het zelfs de stralendste kalendermaand vanaf tenminste 1920 geworden. De zon scheen daar 347 uur, recordhouder áf is mei 1947 met 330 uur. De derde Deense zonnemaand is juli 2006 met 321 uur. In het noordoosten van Duitsland scheen de zon op het meetpunt Hiddensee-Dornbusch 406 uren.

Jan Visser

Bij ons werden gistermiddag de hoogste temperaturen van 2008 gemeten. In Nijverdal registreerde Herman Keizer 31,1, Brummen mat 30,0º. Ondertussen waren boven het zuidoosten van Drenthe, in Limburg en vooral boven het zuiden van België (zware) regen- en onweersbuien actief. Op satellietfoto’s ogen deze buien als ’exploderende eieren’.

Vandaag bevindt ons land zich in een langgerekte, vrij vlakke zone van lagedruk. Omdat er een kern van lagedruk nabij de Engelse oostkust is gelegen, waait de wind hoofdzakelijk uit het zuidwesten. Verder is er vrij veel bewolking en kunnen er nog enkele buien ontstaan. Waarschijnlijk gebeurt dat vooral vanmiddag, wanneer het kwik in het binnenland tot 23-25 graden is gestegen. In de kustgebieden wordt het minder warm, namelijk 17-18 graden. De komende dagen blijft ons land waarschijnlijk net buiten de invloedssfeer van een nieuwe hogedrukcel boven Noord-Europa. Zowel morgen als donderdag is er sprake van relatief vlakke lagedruk. Er kunnen op beide dagen gebieden met buien ontstaan. Verder overheerst de bewolking en komt de overwegend zwakke tot matige wind hoofdzakelijk uit richtingen tussen west en noord. De temperatuur komt uit op waarden tussen 20 en 23 graden. Is het overwegend bewolkt, dan blijft het kwik in vooral de kustgebieden onder de 20. Na donderdag neemt de hogedrukinvloed iets toe, wat tot uiting komt in hogere temperaturen. Ik blijf echter vraagtekens zetten bij de stabiliteit van de atmosfeer. Ook in het weekeinde acht ik enkele buien waarschijnlijk.

De gegevens van de regens in mei in Catalonië zijn bekend. In PN dels Ports viel 363, in Prades 335 en in Molló 325 mm. Verder was mei plaatselijk ruim 1,5º te koud.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden