Deens drama blijkt gaandeweg een spannende whodunit te zijn

De regisseur van 'Borgen' heeft zich aan een politieserie gewaagd. Het is even doorbijten, maar je geduld wordt beloond.

Is een serie geslaagd wanneer de kijker zich tijdens de eerste drie van de tien afleveringen regelmatig afvraagt of hij niet beter een stukje kan gaan wandelen, of desnoods de afwas doen? In het Deense drama 'Norskov' keert politie-agent Tom Noack terug naar zijn geboorteplaats aan de kust. Dit kleine Norskov ligt aan zee, iedereen kent elkaar en het hele dorp kijkt elke week naar de plaatselijke ijshockeyclub (handbal was al gebruikt door de makers van 'The Legacy', een serie die wel vanaf het begin boeit). In zijn jeugd speelde dertiger Noack bij die club, samen met de huidige burgemeester en de bouwondernemer van Norskov.

Die twee oude vrienden proberen nu het suffe kustplaatsje te verheffen tot een economische grootmacht met een energiecentrale die moet drijven op het revolutionaire concept van stroom uit de beweging van golven. Deens platteland en ook nog een snufje milieuhysterie - iets te veel bij elkaar geveegde elementen uit eerdere series. Het is in het begin trouwens ook niet duidelijk of 'Norskov' nou een onvervalste thriller is of meer een dramaserie.

De burgemeester is inmiddels getrouwd met de zus van de politieman, iedereen slaat elkaar hartelijk op de schouders en de wijn gaat uit de koeling met uitzicht op zee. Tom Noack duikt maar weer eens het bed in met zijn oude jeugdliefde, die inmiddels een puberzoon heeft - de huidige plaatselijke ijshockeyster.

Alles lijkt koek en ei in deze reclamefilm voor warme wintertruien en Deense interieurvormgeving. Maar de trouwe fans van Scandinavische series weten het al: de meeste van deze warme banden zullen na tien afleveringen ruw zijn verstoord. Alle goede bedoelingen lopen op niets uit en wie in het begin leuk maatschappelijk verantwoord wil ondernemen, zal om aan zijn ideaal vast te houden de boel flink moeten bedonderen.

Speurder Tom Noack wordt gespeeld door Thomas Levin, de acteur die in de serie 'Borgen' de televisiepresentator speelt die de echte heldin van de serie maar al te graag vervangt als ze weer eens over de schreef is gegaan. Zijn ambitieuze uitstraling heeft Levin verruild voor een mysterieuze blik uit licht betraande ogen. Een man die teleurgesteld is door het leven. De makers van de serie zijn dol op deze blik en zoomen te vaak in op al deze melancholie.

Ze geven politieman Noack ook genoeg reden voor droefenis: aan het begin van de serie komt zijn oude jeugdliefde door een auto-ongeluk om het leven. Ze blijkt een trouw drugsgebruiker. Ze laat haar zoon achter in verwarring - en Noacks pogingen om hem te redden van een laveloos rondhangen met foute vrienden zien er direct hulpeloos uit.

Wie is eigenlijk de vader van de jongen? Dat is inmiddels een van de twee hoofdvragen, naast uiteraard: hoe komt het witte poeder in het onschuldige Norskov? Het laatste moet Noack gaan oplossen, en op de eerste vraag zal hij in de overige zeven afleveringen van bijna een uur ook een antwoord krijgen.

En het moet gezegd: in die zoektocht zal niet alleen de politieman, maar ook de kijker een aantal schokkende ontdekkingen doen. De vriendschap en gemeenschapszin in Norskov komt nog meer onder druk te staan dan hij ooit vermoedde - en dat is zeker voor een Deense serie een knappe prestatie. Een combinatie van dramaserie en whodunit. Dat de ontknoping er een beetje gehaast wordt doorgejast, mag de pret dan niet meer drukken.

'Norskov' is verkrijgbaar op dvd van Lumière.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden