Opinie

Deeltijdpensioen kan wel een oppepper en wat meer enthousiasme gebruiken

Deeltijdpensioen is een reële optie, maar het is wel een greep uit eigen portemonnee. Beeld anp
Deeltijdpensioen is een reële optie, maar het is wel een greep uit eigen portemonnee.Beeld anp

Deeltijdpensioen kan interessant zijn voor mensen die niet willen of kunnen doorwerken zegt Frans van de Veen, pensioenspecialist bij CNV Vakmensen. Maar het gros van de werknemers is niet op de hoogte van de mogelijkheden.

Piepend en krakend bestijgen veel werknemers de ladder naar een steeds hogere pensioenleeftijd. Ze moeten doorwerken, terwijl ze dit lang niet altijd willen of kunnen. Deeltijdpensioen kan dan een interessante route zijn - als je die tenminste weet te vinden. Daar valt nog veel te winnen, blijkt uit ons onderzoek.

Nog geen vijf procent van de pensioengerechtigden maakt op dit moment gebruik van deeltijdpensioen. Dat is opvallend laag. Zeker als je bedenkt dat 70 procent van de werknemers - in de laatste jaren voorafgaand aan het pensioen - best graag een tandje lager zou willen. Ze ervaren dat het werk zwaarder wordt, krijgen problemen met hun gezondheid óf willen gewoon meer vrije tijd om leuke dingen te doen. Maar waarom maken dan nog zo weinig mensen gebruik van deeltijdpensioen?

Sigaar uit eigen doos

Een logische verklaring lijkt dat de regeling geld kost. Bij deeltijdpensioen ga je minder uren werken en krijg je een gedeeltelijke pensioenuitkering. Maar dat betaal je wel zelf, want je doet alvast een greep uit je eigen pensioenpot. Hoeveel is die sigaar uit eigen doos je waard?

Toch is dat niet de enige reden waarom er nog maar weinig animo is voor deeltijdpensioen. Uit het CNV-onderzoek onder ruim 700 werknemers in de leeftijd van 60-65 jaar blijkt dat zeven op de tien van hen helemaal niet of slechts beperkt op de hoogte is van de mogelijkheden van deeltijdpensioen. En wat je niet weet, kun je ook niet overwegen. Onbekend maakt onbemind.

Dat geldt ook voor veel werkgevers. Zeker in sectoren en functies waar fulltime werken de enige norm is, staan werkgevers er helemaal niet om te springen. En dan is er natuurlijk nog de rol van de pensioenfondsen zelf. Ook daar staat deeltijdpensioen niet echt in de schijnwerpers. Deelnemers worden er niet of nauwelijks over geïnformeerd. Het is dus niet zo vreemd dat - om maar een paar voorbeelden te noemen - bij het Molenaarspensioenfonds en het Slagerspensioenfonds in 2015 geen enkele werknemer koos voor deeltijdpensioen.

Dat het ook anders kan, laat het pensioenfonds van het openbaar vervoer zien: begin 2016 maakte ruim een kwart van de 63-jarige werknemers gebruik van deeltijdpensioen. In deze sector is dit dus echt een alternatief bij langer doorwerken.

Voorwaarde is wel dat werknemers goede informatie krijgen. Pensioenfondsen, maar ook werkgevers en vakbonden hebben hier een belangrijke rol in, ook als het gaat om persoonlijk advies. Twee derde van de werknemers heeft hier behoefte aan, blijkt uit het CNV-onderzoek.

Geen wettelijk recht

Maar dan nog: deeltijdpensioen is geen wettelijk recht. Niet alle pensioenfondsen bieden het als keuze aan. En fondsen die dat wél doen, hanteren soms ingewikkelde regels. Ook dat kan beter. Alle betrokken partijen - pensioenfondsen, pensioenverzekeraars, werkgevers en vakbonden - moeten deeltijdpensioen als reële optie zien. Dat is allereerst in het belang van de oudere werknemers, die zo op een gezonde manier kunnen afbouwen richting pensioen. Maar ook voor de samenleving is het winst. Niemand is erbij gebaat dat oudere werknemers hinkelend naar de eindstreep gaan, met alle frustraties en risico’s op uitval vandien.

Kortom, maak in alle pensioenreglementen deeltijdpensioen mogelijk, haal belemmeringen weg, verbeter de voorlichting en zorg voor persoonlijk financieel advies. Dan zullen meer werknemers enthousiast worden voor deeltijdpensioen. En dan hoeven de laatste sporten op de ladder misschien ook niet meer de moeilijkste te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden