Deeltijd HBO van goede kwaliteit

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen zijn de meeste deeltijdopleidingen in het hoger beroepsonderwijs gelijkwaardig aan het voltijdse onderwijs. Dat stelt de onderwijsinspectie na een onderzoek.

Daarvoor werden enkele opleidingen voor werktuigbouwkunde, grafische vormgeving, verpleegkundige, pedagogische hulpverlening, bedrijfseconomie en lerarenopleidingen voortgezet onderwijs tweedegraads en basisonderwijs doorgelicht. Alleen van de deeltijdopleidingen voortgezet onderwijs, de vroegere MO-opleidingen zijn van lager niveau dan de dagopleidingen. Dat komt vooral doordat de dagopleidingen onlangs zijn verzwaard. In plaats van twee vakken krijgen de studenten slechts onderwijs in één vak. Die verzwaring wordt in 1995 naar het deeltijdonderwijs doorgetrokken.

Tijdens het onderzoek viel het de inspectie op dat de opleidingen organisatorisch steken laten vallen. Vooral de kwaliteitszorg is 'rudimentair'. Zo was het onduidelijk of onderwijsevaluaties op structurele wijze tot aanpassingen van het programma leiden. Ook bleek het vergelijken van rendementen moeilijk, door het ontbreken van gegevens. Het ziet ernaar uit dat er in het deeltijdonderwijs een grotere uitval is dan in het voltijdonderwijs, vooral als het de propedeuse betreft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden