Deelraadslid doet aangifte tegen rector IUR wegens haatzaaien

Duizenden Koerden woonden afgelopen zondag de begrafenis bij van Tahir Elci, een prominente Koerdische advocaat en mensenrechtenactivist. Elci was voorzitter van de Orde van Advocaten in Diyarbakir in Zuidoost-Turkije. Beeld ap
Duizenden Koerden woonden afgelopen zondag de begrafenis bij van Tahir Elci, een prominente Koerdische advocaat en mensenrechtenactivist. Elci was voorzitter van de Orde van Advocaten in Diyarbakir in Zuidoost-Turkije.Beeld ap

Het Rotterdamse gemeenteraadslid Latif Tali (PvdA) heeft aangifte gedaan tegen de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) vanwege discriminatie en het zaaien van haat. Hij maakte dit dinsdag bekend via Radio 1.

Aanleiding is een tweet van de rector, Ahmet Akgündüz, over de zaterdag doodgeschoten Koerdische mensenrechtenadvocaat Tahir Elçi uit Turkije. Daarin staat min of meer dat Elçi zijn dood aan zichzelf te wijten heeft.

Onderwijsminister Jet Bussemaker sprak eerder dinsdag de hoop uit dat mensen aangifte doen tegen de rector vanwege diens omstreden uitspraken. Het liefst zou ze dat zelf doen maar dat kan niet, omdat ze zelf niet een benadeelde persoon is. In het vragenuurtje in de Tweede Kamer voelde de VVD haar aan de tand over de rector, die in het openbaar allerlei hatelijke dingen zegt over Koerden, joden en homoseksuelen.

Grote verantwoordelijkheid
Het Rotterdamse gemeenteraadslid zegt dat ook organisaties die vallen onder de FedKom, de Federatie Koerden in Nederland, en andere individuele personen aangifte hebben gedaan. Tali is zelf ook aan de FedKom verbonden.

Bussemaker vindt het optreden van de rector in strijd met de Nederlandse waarden en normen. Een rector heeft als boegbeeld wel veel academische vrijheid maar ook een grote verantwoordelijkheid, vindt ze.

Wet
De minister heeft hem en het bestuur van de IUR hier meermaals op aangesproken maar de rector gaat gewoon door. Het vertrouwen in hem is ze kwijt. Ook het bestuur laat het volgens haar afweten. En omdat de kwaliteit op de school goed is, kan de overheid ook de accreditatie niet intrekken, zei Bussemaker.

Bussemaker werkt aan een wet waarmee ze bestuurlijk kan ingrijpen in situaties als deze. Een grote Kamermeerderheid dringt daar eveneens op aan. Bussemaker zal de wet nog dit jaar indienen en hoopt dat de Kamer die snel behandelt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden