Deel zorg weg uit ziekenhuis in Spijkenisse

Ruwaard van Putten verder als 'filiaal'

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse wordt overgenomen. Het voert daartoe gesprekken met drie omliggende ziekenhuizen. Patiënten die complexe zorg nodig hebben moeten dan uitwijken naar bijvoorbeeld Rotterdam.

De toekomst van het Ruwaard van Putten is die van een satellietziekenhuis, zo is afgesproken met het Ikazia en Maasstadziekenhuis - allebei in Rotterdam - en het Van Weel-Bethesda uit Dirksland.

De instelling uit Spijkenisse zal dan niet meer alle medische zorg aanbieden. Patiënten die veel ingewikkelde zorg nodig hebben, worden doorverwezen naar Rotterdam of Dirksland, waar de ervaring met deze patiënten groter is. Dit hebben de vier partijen afgesproken.

In april moet er een plan op tafel liggen dat de zorg voor de 200.000 inwoners van Voorne-Putten kan garanderen. Die zijn nu nog aangewezen op het Ruwaard van Puttenziekenhuis. In april moet ook duidelijk zijn wie en onder welke voorwaarden de nieuwe eigenaar wordt. Volgens een woordvoerder van het Ruwaard van Putten zijn verschillende uitkomsten mogelijk. Zo kunnen twee of drie omliggende ziekenhuizen gezamenlijk eigenaar worden, of neemt één partij de instelling over.

Het ziekenhuis op Voorne-Putten kampt al jaren met grote financiële problemen. Vorig jaar boekte het een verlies van vijf miljoen euro, wat een zelfstandige toekomst zeer onzeker maakt. De laatste jaren zag het door conflicten bestuurders komen en gaan.

Daar komt de negatieve publiciteit van afgelopen maanden nog eens bovenop. Het Ruwaard van Putten staat onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). In 2010, maar mogelijk ook in 2011 en in de eerste helft van 2012 zijn er patiënten door foute diagnoses en verkeerde behandelingen voortijdig overleden.

Op dit moment wordt dat verder onderzocht. Binnen een half jaar moet een onderzoekscommissie hierover rapporteren.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden