'Deel vluchtelingen vertrekt weer snel'

null Beeld anp
Beeld anp

Een op de zeven genaturaliseerde vluchtelingen gaat al binnen twee jaar nadat ze een Nederlands paspoort hebben gekregen weg uit Nederland. Dat stelt de NOS op basis van een analyse die het CBS op verzoek van de omroep heeft uitgevoerd. De helft van deze vluchtelingen vertrekt naar het Verenigd Koninkrijk.

Het CBS analyseerde de vertrekcijfers van ruim 30.000 mensen uit Irak, Afghanistan, Somalië, Sudan en Sierra Leone die tussen 2006 en 2013 een Nederlands paspoort kregen. 4345 van hen vertrokken binnen twee jaar. Vooral mensen uit de drie Afrikaanse landen blijven niet in ons land, aldus de NOS. Bijna 25 procent van hen verhuist naar het buitenland. Bij mensen uit Irak en Afghanistan is dat ongeveer tien procent.

De meeste van hen vertrekken naar het Verenigd Koninkrijk. Een op de vijf vertrekkers keert terug naar het land van herkomst. Ook België en Duitsland zijn populair. Vooral de vertrekkers uit Somalië (68%) en Afghanistan (62%) maken de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk.

Wetsvoorstel
Om recht te maken op het Nederlanderschap moeten vluchtelingen minimaal vijf jaar in Nederland wonen. In de Eerste Kamer wordt de komende weken gesproken over het verlengen van die periode naar zeven jaar.

De initiatiefnemers van het wetsvoorstel zijn van mening dat dit nodig is omdat de meeste nieuwe Nederlanders na naturalisatie nog onvoldoende deelnemen aan de Nederlandse samenleving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden