Deel uitgifte cijfer-domeinnamen teruggedraaid

(Novum) - Een deel van de uitgifte van domeinnamen die uitsluitend uit cijfers bestaan, is teruggedraaid. Twee bedrijven sleepten onevenredig grote hoeveelheden domeinen in de wacht bij een procedure waarbij de domeinnamen werden verdeeld. In overleg met de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), die de uitgifte regelt, hebben de bedrijven een deel van de domeinnamen teruggegeven, meldt de SIDN.

Eind februari konden geïnteresseerden voor het eerst proberen domeinnamen die alleen uit cijfers bestaan zoals 123.nl of 06.nl te bemachtigen. Degene die zich via de computer het eerst meldde kreeg de gewenste domeinnaam. De twee bedrijven hadden veel extra computers ingezet, de ene 182 de andere 223, en haalden daarmee, tot frustratie van andere deelnemers, veel domeinnamen binnen.

De bedrijven moeten nu samen ruim vierduizend domeinnamen teruggeven, die opnieuw beschikbaar worden. De protesten hebben overigens niets te maken met schaarste: de veertienduizend domeinnamen die bij de procedure zijn uitgegeven zijn slechts een half procent van alle bestaande .nl-domeinen.

De populairste domeinnamen in de uitgifte waren 007.nl en 00.nl, met beide 404 geïnteresseerden. Op ruime achterstand volgden 777.nl en 06.nl. Ook domeinnamen met jaartallen erin deden het goed.

De SIDN is sinds 1996 verantwoordelijk voor de uitgifte van en registratie van alle domeinnamen die op .nl eindigen. Bij de uitgifte van de domeinnamen die alleen uit cijfers bestaan, was bewust gekozen voor de methode waarbij de eerste geïnteresseerde die zich meldde de domeinnaam kreeg. Deelnemers aan een onderzoek naar het verloop van de uitgifte gaven na afloop aan achter die methode te staan.

Bepaalde bedrijven met een nummer in hun naam waren overigens uitgezonderd van de procedure; zij konden al in december een website claimen. Het ging onder meer om 9292.nl, 1888.nl en 1850.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden