Deel studenten InHolland heeft ten onrechte diploma gekregen

null Beeld anp
Beeld anp

Vier opleidingen van hogeschool Inholland verliezen mogelijk hun accreditatie en kunnen waarschijnlijk een financiële boete tegemoetzien. Dat staat in het rapport van de Inspectie van het Onderwijs over alternatieve afstudeertrajecten. De Inspectie bekeek vijf opleidingen.

De Inspectie concludeert dat niet alleen studenten aan de vijf onderzochte opleidingen die via een alternatieve route afstudeerden, een ondeugdelijk diploma hebben ontvangen. Ook reguliere studenten kregen diploma's die het hbo onwaardig zijn. Bij de onderzochte opleidingen kreeg 39 procent van de afgestudeerden volgens de inspectie de afgelopen jaren onrechtmatig een diploma.

Vier van de vijf opleidingen werden aangemerkt als zeer zwak, namelijk Bedrijfseconomie in Haarlem, Commerciële economie in Diemen, Media en Entertainmentmanagement in Haarlem en Vrijetijdsmanagement in Diemen. Er zijn geen aanwijzingen dat medewerkers moedwillig regels hebben geschonden. Het komt met name door ,,onzorgvuldig gedrag en ondoordacht handelen''.

De opleidingen waar op een alternatieve manier werd afgestudeerd, hebben dat traject inmiddels gestaakt. Inhollandvoorzitter Doekle Terpstra liet eerder deze maand weten dat meerdere opleidingen, waaronder de vier die nu als zeer zwak zijn aangemerkt, onder curatele staan. In een reactie liet Terpstra weten dat de hogeschool zonder voorbehoud het rapport accepteert.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver vraagt een spoeddebat aan met staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs)over het rapport van de inspectie. Hij vindt dat de rest van het rapport nu ook snel openbaar moet worden gemaakt. De inspectie onderzocht niet alleen Inholland, maar ook andere hbo-instellingen en twee universiteiten.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) vindt dat ,,iedereen die de kwaliteit hier moest bewaken, heeft gefaald''. ,,De betrokkenheid van een groot aantal mensen en instanties op afstand is blijkbaar niet genoeg om de kwaliteit te waarborgen'', aldus voorzitter Sander Breur.

Voorzitter Guy Hendricks van het Interstedelijk Studenten Overleg ISO toont zich bezorgd. ,,Vooralsnog is alleen informatie over Inholland naar buiten gekomen, maar het is niet uitgesloten dat dit op andere instellingen ook kan gebeuren. Het hoge percentage afgestudeerden met een ondeugdelijk diploma is zorgelijk.''

Tanja Jadnanansing, Tweede Kamerlid voor de PvdA: ,,Dit is heel erg heftig. Er lopen dus echt mensen rond die niet aan de kwaliteitseisen voldoen.'' Het imago van de school is volgens haar nu wel verknald. ,,Het ergst is het nog voor de studenten en docenten die wel hard hun best doen.''

Anne-Wil Lucas, Tweede Kamerlid VVD: ,,Het is heel ernstig dat nu ook studenten bij reguliere afstudeerrichtingen een hbo-onwaardig diploma blijken te hebben.''

Tweede Kamerlid voor de PVV Harm Beertema spreekt van een ,,ontluisterend beeld''. Hij vindt die 39 procent echt ,,om heel verdrietig van te worden''. ,,Opknippen en opnieuw beginnen, wat mij betreft'', zegt hij over de school.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden