Deel Groningse Grote Markt moet kennisplein worden

De oostzijde van de Grote Markt in Groningen moet in de toekomst een 'kennisplein' worden. Op de plek waar nu onder meer de studentensociëteit van Vindicat en een woningcorporatie hun onderkomen hebben, moet een debatcentrum komen met in ieder geval een bibliotheek, een centrum voor (regionale) geschiedenis en een plek voor nieuwe media.

redactie binnenland

Een commissie deskundigen voegt een nieuw advies toe aan de reeks die het Groninger college van b. en w. intussen over de markt heeft mogen ontvangen. Het is in hun ogen onverstandig om, zoals de gemeente overweegt, concertcentrum de Oosterpoort naar de Grote Markt te verplaatsen.

De commissie bestond uit exdirecteur van het Groninger museum Jacques van Veen, Bert van Meggelen, oud-directeur van de Academie voor Bouwkunst en Reyn van der Lugt, oud-directeur van de Groninger schouwburg.

De 'drie wijzen uit het westen' filosofeerden bovendien over de mogelijkheden om afdelingen van de Hanze Hogeschool en de universiteit aan de markt te vestigen: studiecentrum, kunstenfaculteit.Ook het filmcentrum, archieven en boekhandels zouden er een plek moeten vinden. Het nieuwe centrum moet een magneet voor bezoekers worden, tot ruim een miljoen per jaar.

Het gemeentebestuur stelde de commissie aan nadat zijn eigen plannen sneuvelden in een referendum - inmiddels al weer drie jaren geleden. Toen stemden de Groningers onder het motto 'geen gat in de grote markt' massaal de gemeentelijke plannen weg, waartoe onder meer een plek voor een parkeergarage onder de markt behoorde.

Burgemeester Wallage noemde de oostzijde 'een dood stuk' in het hart van de stad, dat nodig aan verbouwing toe is. Hij is 'zeer gecharmeerd' van de plannen, maar gaf meteen aan dat als de Oosterpoort en de schouwburg niet verplaatst worden, dat voor de gemeente voor extra kosten zorgt. Indien de gemeenteraad eveneens over de voorstellen te spreken is, stelt de gemeente - alweer - een werkgroep in. Die moet voor november met een definitief en betaalbaar plan komen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden