Deel ebolahulp blijft in haven

In de Sierra Leoonse stad Makeni worden kinderen getest op ebola. Beeld ap
In de Sierra Leoonse stad Makeni worden kinderen getest op ebola.Beeld ap

Terwijl hulporganisaties in Sierra Leone smeken om meer medische goederen om de ebolacrisis te bezweren, wordt een zeecontainer vol hulpgoederen al twee maanden vastgehouden in de haven van hoofdstad Freetown. Honderd dozen met beddegoed, honderd beschermingspakken en tachtig gezichtsmaskers, handschoenen, matrassen en medicijnen ter waarde van 110.000 euro: allemaal op enkele kilometers van de plekken waar ze het hardst nodig zijn.

Loeka Oostra

De lading is gestuurd door particuliere donoren uit de Verenigde Staten, maar is geïnitieerd door Chernoh Alpha Bah, een Sierra Leoonse oppositiepoliticus. Bah had verwacht dat de 5200 euro aan verschepingskosten voor de regering een detail zouden zijn. Het bedrijf dat de goederen verscheepte ging er vanwege de ebolacrisis mee akkoord om het volledige bedrag pas na zending te ontvangen.

Toen de container aankwam in Freetown sprak de regering van een procedurefout en bleek ze niet van plan de verschepingskosten te dekken. Dus staan de spullen sinds 9 augustus in de haven. Drie soortgelijke ladingen staan nog in de VS, tot ook daarvan de kosten zijn betaald.

Politiek spel
De blunder is tekenend voor de interne ruzies en schandalen in de politiek van het West-Afrikaanse land. "Het is niet zo dat de Sierra Leoonse regering de spullen niet wil", zegt Ginny Mooy van de Nederlands-Sierra Leoonse hulporganisatie 'Kick Ebola'. "Het is een politiek spel om tegenstanders in een slecht daglicht te zetten." De Nederlandse Mooy is getrouwd met een Sierra Leoner en woont sinds negen jaar in het land, maar is vanwege de ebola-uitbraak met dochter in Nederland. De afgelopen maanden groeide ze uit tot spreekbuis van de Sierra Leoonse ebola-slachtoffers.

Ze is van mening dat politici - ook van de oppositie - de crisis deels misbruiken voor eigen gewin. Daarvan zijn vooral kleine hulporganisaties de dupe. Artsen Zonder Grenzen zegt bijvoorbeeld niet te kampen te hebben van medische goederen die niet aankomen.

Toch worden de onderliggende oorzaken van de aanhoudende ebolacrisis in Sierra Leone pijnlijk duidelijk. De overkoepelende overheidsorganisatie voor hulpverleners toont bijvoorbeeld niet het leiderschap dat het land nodig heeft. Mooy: "Er is geen zicht op wie wel of geen voedselhulp krijgt."

Vertrouwen
De laatste jaren wordt het ministerie van volksgezondheid, waar de koepel onder valt, bovendien geteisterd door corruptieschandalen. Verschillende hoge functionarissen moesten het veld ruimen nadat bleek dat ze geld hadden weggesluisd dat bestemd was voor gezondheidszorg. "Leiderschap begint met vertrouwen van de bevolking. Dat vertrouwen is er, terecht, niet", aldus Mooy. Wie kritiek uit op de regering kan rekenen op bedreigingen of arrestaties.

De Wereldgezondheidsorganisatie ziet voor zichzelf slechts een ondersteunende rol, geen leidende. Britse ontwikkelingshulp zou volgens Mooy het land kunnen redden. De Britten hebben als oud-kolonisators veel macht in Sierra Leone. "Alleen met de hulp van anderen kan Sierra Leone ebola uiteindelijk verslaan. Het is tijd om interne ruzies te laten rusten en te focussen op de gezondheid van de bevolking."

Eerste besmetting buiten Afrika

Voor het eerst is iemand buiten Afrika besmet geraakt met ebola. Een Spaanse verpleegster die vorige maand een missionaris behandelde met ebola, heeft het virus zelf opgelopen. Er zijn twee tests uitgevoerd en beide waren positief, aldus het Spaanse ministerie van volksgezondheid gisteren.

De vrouw meldde zich bij een ziekenhuis in een voorstad van Madrid met hoge koorts en werd geïsoleerd. De 69-jarige priester die ze verpleegde, overleed vorige maand. Hij was werkzaam in Sierra Leone en was nadat hij ziek was geworden overgevlogen naar Spanje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden