Deed de maan de Titanic zinken?

De Titanic verlaat het Britse Southampton op 10 april 1912. Beeld AP
De Titanic verlaat het Britse Southampton op 10 april 1912.Beeld AP

Een eeuw na de ramp met het schip Titanic is er een nieuwe theorie opgedoken over de mogelijke oorzaak van de scheepsramp. Volgens Amerikaanse onderzoekers heeft de stand van de maan alles te maken met het zinken van het schip.

Het onderzoeksteam onder leiding van Donald Olson (Texas State University) stelt dat de stand van de maan een gigantisch springtij veroorzaakt heeft. Daardoor dreef een ongewoon groot aantal ijsbergen richting de route van de Titanic.

Jarenlang hebben wetenschappers zich afgevraagd hoe het kon dat kapitein Edward Smith zich liet verrassen door de ijsbergen. Hij stond namelijk bekend als de meest ervaren kapitein binnen de White Star Line en daarnaast als een goed geïnformeerde, zorgvuldige zeeman. Nu is er wellicht antwoord op die vraag.

Unieke situatie
De theorie is dat een combinatie van het dichtbij staan van maan en zon ten opzichte van de aarde, zorgde voor een ongewoon hoog springtij in januari 1912. Daardoor werden meer ijsbergen zuidwaarts weggevoerd vanaf Groenland, waarvan één uiteindelijk in april met de Titanic botste.

'Met grote snelheid stuwde het springtij de ijsbergen richting een gebied waar normaal gesproken nauwelijks ijsbergen voorkwamen. De ramp was daardoor onvermijdelijk', aldus Olson.

1522 doden
In de nacht van 14 op 15 april 1912 ramde het luxe schip Titanic een ijsberg op de Atlantische Oceaan. Drie uur later zonk het grootste en meest prestigieuze schip uit die tijd naar de zeebodem. Maar liefst 1522 van de 2200 opvarenden kwamen om het leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden