Decleir voor Shakespeare genomineerd

AMSTERDAM (ANP) - Jan Decleir is met vijf andere acteurs genomineerd voor de Louis d'Or, de belangrijkste Nederlandse toneelprijs. De toneeljury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft hem genomineerd voor zijn rol van Risjaar Modderfokker den Derde, hertog van Gloucester in de Shakespeare-bewerking 'Ten oorlog' van de Blauwe Maandag Compagnie onder regie van Luk Perceval.

De andere genomineerden voor de Louis d'Or zijn Decleirs tegenspeler in 'Ten Oorlog' Wim Opbrouck (voor de rol van Richard II), Jacob Derwig en Jaap Spijkers (respectievelijk voor hun rollen van Hamlet en Claudius in Shakespeares 'Hamlet' bij De Trust onder regie van Theu Boermans) en Peter de Graef (voor zijn rol als professor in 'De Wereldverbeteraar' van Thomas Bernhard bij De Paardenkathedraal in de regie van Dirk Tanghe).

Voor de Theo d'Or, de vrouwelijke tegenhanger van de Louis d'Or, zijn twee actrices in de race: Marlies Heuer (voor de rol van Hedda Gabler in het gelijknamige stuk van Ibsen bij Carrousel in de regie van Martin van Veldhuizen) en Marieke Heebink (voor de rol van stiefdochter in 'Zes Personages' van Pirandello/Rijnders bij Toneelgroep Amsterdam in de regie van Gerardjan Rijnders).

Naar zowel de Colombina als de Arlecchino, achtereenvolgens voor beste vrouwelijke en mannelijke bijrol, dingen drie toneelspelers mee. Bij de vrouwen gaat de strijd tussen Joke Tjalsma, Halina Reijn en Marie Louise Stheins en bij de mannen tussen Vic de Wachter, Lucas van den Eijnde en Harry van Rijthoven.

Vier finalisten

De Gouden Gids Publieksprijs, waarvoor het publiek op speciale stemavonden voorstellingen kon nomineren, kent vier finalisten: 'De kus van de spinvrouw' van Het Zuidelijk Toneel (regie Dora van der Groen), 'De bezoeker' van Impresariaat Wim Visser (regie Peter Oosthoek) en de eerder genoemde voorstellingen 'Hamlet' van De Trust en 'De Wereldverbeteraar' van De Paardenkathedraal.

De winnaar van de publieksprijs wordt 2 juni bekendgemaakt. Het is nog niet bekend wanneer de overige toneelprijzen worden uitgereikt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden