Decheiver ergert zich aan onderwaardering RKC

WAALWIJK - Harry Decheiver en Dennis Bergkamp voeren momenteel de topscorerslijst aan in de eredivisie met elk achttien doelpunten. Zondag treffen ze elkaar in Waalwijk wanneer RKC en Ajax tegen elkaar spelen. Decheiver hoeft zich in die wedstrijd niet zo nodig te bewijzen als goalgetter, want "het geeft me even veel voldoening dat de trainer ook zonder die doelpunten heel tevreden over me is" .

Decheiver (spreek uit: de-sje-veir) is niet het type spits dat ten koste van alles de eer van het doelpunten maken wil opstrijken. "Als we met z'n tweeen op de goal afgaan en de ander staat er beter voor dan ik, leg ik de bal breed, ja. Natuurlijk geeft zelf scoren een lekker gevoel, maar ik heb dit seizoen ook heel wat goals voorbereid. En dat is net zo belangrijk voor het team. Een spits hoeft volgens mij helemaal niet egoistisch te zijn. Kijk maar naar Willem Kieft. Zoveel doelpunten heeft hij nog niet gemaakt, maar hij is wel ontzettend waardevol voor zijn ploeg. Een wereldspits." Zoals hij ook Bergkamp een wereldspits vindt. "Dennis is verder in zijn ontwikkeling dan ik. Hij presteert ook goed in het Nederlands elftal en in Europa Cup-wed- strijden. Dat moet ik eerst nog maar eens doen. Ik verwacht dat hij aan het einde van het seizoen wel weer topscorer zal zijn. Bij Ajax krijg je als aanvaller tenslotte meer kansen per wedstrijd dan bij een club als RKC."

Toch blijft het knap dat een speler zonder topclubachtergrond zich zo opvallend manifesteert als topscorer. De trefzekerheid van Decheiver open- baart zich eigenlijk pas dit seizoen. Bij Go Ahead Eagles, de club waar hij als zestienjarige voetballer debuteerde, maakte hij in totaal 25 doelpunten in 82 wedstrijden. Geen overdreven hoog moyenne. Vorig jaar bij Heerenveen voegde hij daar slechts vier treffers (30 wedstrijden) aan toe. Maar bij de Friese club presteerde hij dan ook ondermaats, vindt hijzelf. "En daarvoor hoef ik, behalve mezelf, niemand de schuld te geven. Je kunt wel eens om tactische reden naar de kant gehaald worden, maar wanneer je langere tijd op de bank zit, betekent het dat je onvoldoende gepresteerd hebt. Dat ligt dan niet aan de trainer."

Niettemin konden Decheiver en Fritz Korbach - de trainer die hem nota bene meegenomen had van Go Ahead - op het laatst niet meer samen door de poort van het Abe Lenstra-stadion. "Dat had een andere reden" , legt de aanvaller uit. "Korbach riep me op een gegeven bij zich op z'n kantoortje. Toen vertelde hij me dat hij geen gebruik meer wenste te maken van mijn diensten. Het elftal zou beter draaien zonder mij. Prima, maar nog dezelfde week moest ik van hem weer op de bank gaan zitten. Ben ik naar hem toegegaan, en heb ik gezegd dat ik me niet als een jojo wilde laten behandelen. 'Ik zou maar op m'n woorden letten als ik jou was',riep ie, 'anders geef ik je een boete.' Op dat moment knapte ik volledig op hem af."

Hoewel zijn contract nog een jaar doorliep, wilde Decheiver onder geen beding in Heerenveen blijven. Korbach beloofde hem weliswaar een nieuwe kans, maar de Deventernaar had sowieso geen trek in de eerste divisie. Voorzitter Riemer van der Velden kon zich wel verplaatsen in de situatie van een van de duurste aankopen uit de geschiedenis van de club (450 000). Hij zorgde er persoonlijk voor dat Decheiver op huurbasis naar een andere club mocht uitzien. Het werd RKC, de club die ooit eerder belangstelling toonde voor de aanvaller, maar destijds terugschrok voor de hoge vraagprijs van Go Ahead. In Waalwijk toonde de huurling van Heerenveen zich produktiever dan ooit tevoren.

Korbach verwijt zichzelf desondanks niets. "Harry Ik gun het Harry van harte dat het nu zo goed met hem gaat. Het is een zeer geschikte gozer, die in een goed draaiend geheel heel aardig kan voetballen. Helaas kwam dat er bij Heerenveen niet uit. Kan gebeuren. Dat hoef ik mezelf toch niet kwalijk te nemen? Dat is inherent aan de voetballerij. Omge keerd gebeurt het ook vaak zat dat spelers die ik onder mijn hoede krijg beter gaan functioneren. Kijk maar eens hoe Rene van der Gijp is opge bloeid. Voor Harry was het gewoon beter om na tweeeneenhalf jaar eens een ander trainershoofd dan dat van Korbach te zien."

Gouden greep

Het nieuwe gezicht heette Leo van Veen. De gewezen spits van FC Utrecht liet Decheiver debuteren als aanvallende middenvelder, maar besloot hem nog in de aanloop naar de competitie van positie te laten wisselen met Andre Hoekstra. Dat bleek een gouden greep. Sindsdien scoort de nieuwe aanwinst als diepste spits aan de lopende band. Vaak zelfs twee keer per wedstrijd. "Maar Harry is ook heel bruikbaar als hij geen doelpunt maakt" , vindt Van Veen. "Hij is een aanspeelpunt voorin. Heeft een goeie techniek, een goed schot en bewaart het overzicht voor zijn medespelers. Als hij zich blijft ontwikkelen kan hij de absolute top zeker halen." Alleen moet hij nog wat geduld oefenen. Per slot van rekening heeft hij alles bij elkaar pas anderhalf jaar eredivi sieervaring."

De waardering die Decheiver alom geniet, moet zijn club al sinds de entree in het betaalde voetbal in 1984 ontberen. En dat stoort de topscorer van Nederland mateloos. "Dit land is een etikettenland. Nog steeds wordt RKC uitgemaakt voor een verdedigende ploeg. Maar op Ajax en PSV na hebben we er dit seizoen toevallig wel de meeste ballen ingeschopt. Dat vergeet iedereen. Dat gezeur over ons veld is ook zoiets. Wij hebben echt geen slech tere grasmat dan de meeste andere clubs. Toch hoor je dat telkens weer. Die hokjesgeest irriteert me.RKC bewijst al een paar jaar dat het thuishoort in de Nederlandse subtop. Toch krijgt de club veel minder aandacht dan Vitesse, FC Groningen, FC Utrecht, FC Twente of Roda JC. RKC kruipt sneeky naar boven, heet het dan. Helemaal niet waar. Dat beeld ontstaat doordat er niet op ons gelet wordt."

Decheiver weet dat veel verklaard kan worden door te wijzen op de geringe uitstraling van de club. Met een stadion dat die naam amper verdient en de op twee na kleinste achterban van de eredivisie is het nu eenmaal moeilijk aan de weg timmeren. "Ze zijn hier bezig met plannen voor een nieuw stadion" , probeert Decheiver. "Dat zou al heel wat schelen." De kans dat hij de bouw ervan mee zal maken, is overigens niet groot. Weliswaar heeft RKC een optie om hem voor 420 000 gulden van Heerenveen over te nemen, maar Decheiver heeft andere plannen. Enkele Belgische clubs hebben al van belangstelling blijk gegeven. Roda zou in de markt zijn, terwijl ook PSV hem met meer dan gewone interesse volgt. "Aan belangstelling heb je pas wat als ze je concreet benaderen" , vindt hij. "Het liefst blijf ik in Nederland. Ik ben tenslotte pas eenentwintig en wil hier nog het een en ander meemaken."

Als het even kan bij een topclub, want Decheiver is alleen in voor een club met ambities. Het advies om eerst nog een jaartje te rijpen bij RKC legt hij naast zich neer. "Ik vind het onzin om te zeggen dat spelers langzaam gebracht moeten worden. Er zijn maar weinig voetballers van mijn leeftijd die al zoveel wedstrijden in het betaalde voetbal achter hun naam hebben. Ik speelde op mijn zestiende al in het eerste van Go Ahead Eagles. Denk je dat Roy, Witschge of Bergkamp ervaring hadden toen ze in het eerste van Ajax debuteerden? Ja, tegen Haar lem 2 en Telstar 2. Wanneer je goed bent, ben je oud genoeg."

Overigens maakte Decheiver in het verleden al eens kennis met een topclub. In 1986 liet hij zich gek maken door zijn omgeving, die vond dat hij de kans om bij Ajax te spelen niet mocht laten lopen. Ook al was het maar in het tweede. Voetballen met jongens als Witschge, Roy, de gebroeders De Boer en Vink. De jonge Deventernaar ging, maar was drie weken later al weer terug bij moeders en Go Ahead. "Ik was er toen nog niet aan toe."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden