Decheiver brengt RKC tot leven Twente-trainer vindt zijn defensie te licht en te dom

WAALWIJK - Harrie Decheiver schoot gisteren voor de zesde keer dit seizoen in een wedstrijd twee keer raak. Het slachtoffer van die heldendaad was dit keer het defensief zwalkende FC Twente: 41.

Nol de Ruiter, trainer van het Olympisch Elftal, nam Decheiver al op in een voorlopige selectie van veertig spelers, die straks misschien aktief zal zijn op de Olympische Spelen in Barcelona. In dat kader was de vergelijking met Twente's spits Ronald de Boer, de vaste spits van het Olympisch Elftal, aardig. Waar De Boer onzichtbaar bleef straalde de ster van Decheiver.

Met FC Twente gaat het niet meer zo goed. Trainer Theo Vonk sprak alleen van een trauma in defensief opzicht. "Te lief en te dom." Maar in Waalwijk werd duidelijk dat het zelfvertrouwen bij het gros van de spelers ver te zoeken is. Dank zij een sterk moment van verdediger Richardson mocht RKC met een voorsprong gaan rusten. De Engelsman hield goed het overzicht en liet Hoekstra het karwei afmaken.

Mulder maakte gelijk, maar Decheiver schoot RKC naar winst. In de slotminuut werd het 4-1 door Beerens op aangeven van Decheiver.

VVV's hoop doet

allerminst leven

Europees voetbal volgend seizoen. Dat is het voornemen van Vitesse voor dit jaar. Een wens die gistermiddag direcht kracht werd bijgezet door het onthutsend zwakke VVV met 6-1 te verpletteren. De grote zege kwam op een dag dat een groot deel van de concurrentie puntverlies leed.

Vitesse-VVV was alleen het eerste half uur een echte wedstrijd. Het was de voor de geblesseerde Van Arum spelende Hilgers die daarna het doelpuntenfestival inleidde: 10. Vier minuten later kreeg VVV twee tegenslagen kort achter elkaar te verwerken. Een inzet van Latuheru werd door Verberne met de hand uit het doel geslagen en dat moest de verdediger met een rode kaart bekopen.Van den Brom benutte de strafschop. VVV sputterde nog even tegen met een doelpunt van Van Leenders in de blessuretijd van de eerste helft, maar na de pauze stelde Vitesse via Van den Brom (opnieuw uit een strafschop), Latuheru (tweemaal) en Vermeulen orde op zaken. VVV-trainer Rayer: "Volgend weekend, thuis tegen Volendam moeten we winnen. Lukt dat niet dan kunnen we het vergeten" .

Hard werken

beloond met 00

In de strijd tegen degradatie heeft De Graafschap zich gisteren op eigen veld tegen FC Utrecht met een punt (0-0) tevreden moeten stellen. Veel meer zat er voor de debutant in de eredivisie ook niet in. Met hard werken probeert De Graafschap zich op het hoogste niveau te handhaven. Tegen FC Utrecht was op de inzet niets aan te merken. Ondanks het overwicht leverde dat niet meer dan drie gemiste kansen op. "Toch kan ik niemand iets verwijten" , zei Graafschap-trainer Kistemaker.

Doelman Van Ede redde voortreffelijk op een schot uit de draai van Hofstede, De Wijs was twee keer te besluiteloos.

Utrecht, beschikkend over meer kwaliteit, stelde daar te weinig te genover. Smolarek profiteerde een keertje van een misverstand in de Achterhoekse verdediging, maar aarzelde te lang na doelman Olysla ger al te zijn voorbijgelopen. In de slotfase schoot De Kruyff, kort voor het einde in het veld gekomen, raak. Scheidsrechter Blankenstein annu leerde de treffer, omdat Bijl doel man Olyslager had gehinderd.

De Graafschap hoefde zich weinig te verwijten. "We hebben zeer aan vallend en gedrufd gespeeld" , zei trainer Kistemaker. "In de eredivisie zijn we nu eenmaal niet in staat overwinningen op eigen veld zo maar af te dwingen. We beschikken over een onervaren selectie. Boven dien speelden vandaag drie jongens (Trentelman, Ten Hag en invaller Van de Brink), die wegens blessures zeer lang uit de roulatie zijn ge weest. Ik kan niemand iets verwij ten."

Kistemaker had besloten Brandts buiten de ploeg te laten. De trainer vindt niet dat de routinier, begin dit seizoen overgekomen uit Belgie, voldoende aan de vrij jonge selectie toevoegt. Achterin had dat geen consequenties. Met name Trentel man speelde sterk tegen Utrechts gevaarlijkste man, de Pool Smola rek.

Beide ploegen durfden het in de matige wedstrijd aan zonder rug dekking te spelen. De Graafschap stuurde Kraay naar het middenveld om Bijl uit de schakelen, aan de andere kant was Oosterhuis, de ver vanger van Liesdek, meer voor dan achter zijn verdediging te vinden.

Tot veel kansen leidde dat niet. De defensies overheersten. In de eer ste helft kreeg De Graafschap drie kansen, Utrecht een. In de tweede helft gebeurde vrijwel niets meer.

"Ons probleem was" , zei Fafie van Utrecht, "dat we het duel niet kon den controleren. Het duel golfde te veel op en neer. Vooral na de rust hadden we geen grip op de oppor tunistische tegenstander. Achteraf mogen we redelijk tevreden zijn met een punt."

Willem II zet

Verel te kijk

Voor Hans Verel was Willem II na de winterstop de gemakkelijkste tegenstander in een thuiswedstrijd voor zijn ploeg SVV/Dordrecht '90. Hoe verkeerd die inschatting van de trainer wel was, bleek gistermiddag. SVV/Dordrecht'90 leed aan de Krommedijk een kansloze nederlaag (0-3), het tweede verlies van de fusieclub voor eigen publiek.

Willem II was ook de eerste club die SVV/Dordrecht aan de Krommedijk van een doelpunt afhield. In alle voorgaande thuiswedstrijden waren de Dordtenaren tot scoren gekomen.

Verel kon de zege van Willem II niet anders dan verdiend noemen. "We hebben de tegenpartij teveel ruimte gegeven." Met name het aanvals duo Vincent-Stewart maakte het de Dordtenaren lastig.

Overmars stond aan de basis van de eerste Tilburgse treffer. De linkerspits slalomde door de Dordtse defensie, waarna Van Gastel doelman Hiele met een afstandsschot verraste: 0-1. Stewart besliste het duel door achtereenvolgens Refos, Gorre en Trustfull uit te spelen en doelman Hiele met een stiftbal te passeren: 0-2. Langerak miste vervolgens de kans om SVV/Dordrecht'90 terug in de wedstrijd te brengen. De van VVV teruggekeerde Dordtse spits miste alleen voor doelman Jansen. Een fout van Boessen gaf de zege van Willem II in de slotfase nog meer aanzien. De rechtsback verspeelde de bal aan Van Geel gaf de zege met een een lob nog meer aanzien.

Willem II zette daarmee de zege reeks van voor de winterstop voort. Uit de laatste zes wedstrijden be haalden de Tilburgers tien punten. "Als de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht in winst wordt omgezet kan trainer Reker zijn eerste premie te gemoet zien. Dat is zo afgesproken. "Bij 21 punten ga ik pas goed bij Willem II verdienen" , aldus de trai ner die Piet de Visser in Tilburg tus sentijds opvolgde.

Groningen ligt

weer op koers

De uitschakeling in het bekertoernooi door Roda JC heeft bij FC Groningen geen diepe sporen achtergelaten. Het elftal van trainer Westerhof is er van doordrongen dat in dit seizoen alleen via kwalificatie voor het toernooi om de UEFA Cup nog een prijsje te verdienen is.

Door de 2-1-overwinning op Fortuna Sittard zijn de Groningers gestegen naar de vijfde plaats met evenveel verliespunten als nummer vier, Vitesse.

De vijfde achtereenvolgende zege van FC Groningen in de competitie kreeg pas in een laat stadium gestalte. Veertien minuten voor het einde schoot vrije verdediger Holband de bal langs de uitblinkende doelman Hesp, na een hoekschop van Roossien en een doorkopbal van Huizingh.

Het bevrijdende doelpunt was het gevolg van een enorm over wicht in de tweede helft.

De strijdwijze van beide clubs was ommiddellijk na het beginsignaal tot uiting gekomen. FC Groningen viel massaal aan, Fortuna loerde op een counter. Nadat Huizing en Meij er kansen onbenut hadden gelaten, kwam FC Groningen was onverwacht op voorsprong gekomen doordat doelman Hesp, die zich goed herstelde, een onschuldige stuiterende bal liet glippen. Meijer benutte het presentje dankbaar. Een minuutje later voorkwam Hesp een tweede doelpunt van Meijer.

Zonder dat doelman Lodewijks een schot te verwerken had gekregen, kwam Fortuna ineens op gelijke hoogte. In navolging van Hesp maakte Zygmantowitsj ook een beginnersfout. In plaats van de bal terug te spelen op de uit zijn doel geko men Lodewijks, gaf de Witrus een breedtepass in niemandsland. Met een leeg doel voor zich wist Anton Janssen wel raad met dat buitenkansje: 1-1.

In de eindfase van de eerste helft was even sprake van een echte wedstrijd. In de jacht van de Gronin gers op een nieuwe voorsprong, hield Hesp de laagvlieger uit Lim burg overeind voor Huizingh en Van Duren (twee maal) het scoren te verhinderen.

Fortuna counterde aardig. Sneekes en de evenals Duut na een langduri ge afwezigheid in de basis terugge keerde Anton Janssen, slaagden er niet in om Lodewijks te verschalken.

FC Groningen was na rust opper machtig. Van de eerste tot en met de laatste minuut was er sprake van een omsingeling van het Limburgse strafschopgebied. Lodewijks kon werkeloos toezien en zag zijn colle ga's in riante posities keer op keer falen. Huizingh kopte rakelings naast, Djurovski, Van Duren, Hui zingh en Meijer troffen Hesp in top vorm.

Hesp kon het beslissende doelpunt van Holband niet voorkomen en had het geluk d dat Djurovski de bal korte tijd later tegen de paal schoot.

Volendam voelt

zich bevrijd

Met een overwinning van 3-2 op Roda JC heeft Volendam zich enigszins losgewerkt uit de degradatiezone van de eredivisie. Het zag er gisteren even naar uit, dat het met grote cijfers zou gebeuren, maar in de slotfase kreeg de ploeg het nog benauwd. De Limburgers kregen alle gelegenheid terug te komen.

Roda JC startte goed, maar was niet scherp in de afwerking. Volendam deed het bij de eerste uitval beter. Een voorzet van Peters werd door De Freitas afgewerkt: 1-0. Na dit doelpunt bepaalde Roda JC lange tijd het spelbeeld. Volendam was in die fase dank verschuldigd aan Peters en Sier. Dank zij deze twee bleef de thuisclub overeind en werd de basis gelegd voor een te genoffensief.

Na een half uur trok Volendams ten aanval. Het eerste resultaat was een viertal hoekschoppen. Uit een hoekschop van Berghuis kopte Kromheer 2-0 in. In de tweede helft was Roda JC voortdurend in de aanval. Volendam trok een muur op voor het doel van Zoetebier. DaarNa vele hectische momenten voor het Volendam-doel maakte de thuisclub er via Clayton 3-0 van. een . Maar op nieuw scoorde Volendam. Na een knappe aanval via Sier, Smeets en De Freitas joeg Clayton de derde treffer langs Bolesta.

De wedstrijd leek beslist. Roda JC bleef echter komen. Hanssen maakte met een vrije trap 3-1 en een kwartier voor tijd kwam de spanning nog even volledig terug toen Verhagen een voorzet van Hofman inkopte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden