Deceptie voor Sifan Hassan

geen medaille | Op tijd herstellen voor Rio bleek ijdele hoop voor Sifan Hassan. Ze redde het niet op de 1500 en 800 meter.

ELINE VAN SUCHTELEN

Een jaar geleden was Sifan Hassan diep teleurgesteld na het behalen van een bronzen WK-medaille. In twaalf maanden kan er een hoop veranderen. Met een olympische medaille in Rio - ongeacht welke kleur - was ze intens gelukkig geweest. Maar de Olympische Spelen kwamen voor de 23-jarige atlete net te vroeg.

Door een hardnekkige dijbeenblessure kon de specialiste op de 1500 meter drie maanden niet trainen. Nadat ze in juli haar rentree had gemaakt op de Europese kampioenschappen en daar naar huis ging met zilver, kreeg ze toch nog hoop dat het goed zou komen in Rio. IJdele hoop, want Hassan werd in de finale van de 1500 meter vijfde en gisteren vroegtijdig uitgeschakeld op de 800 meter.

Gelaten accepteerde de atlete, die het haat om te verliezen, haar nederlaag. "Ik kan mezelf niets verwijten. Ik heb gewoon drie maanden gemist. Vanaf 2013 hebben we iedere keer de perfecte opbouw gehad naar een groot toernooi. Nu was dat anders."

In de finale van de 1500 meter, het nummer waarop de loopster van Ethiopische afkomst in maart nog wereldkampioene indoor werd, had ze van haar coach Honoré Hoedt de opdracht gekregen om in het spoor van wereldrecordhoudster en wereldkampioene Genzebe Dibaba te blijven. Toen Dibaba ontsnapte, versnelde Hassan mee. Ze liep enige tijd in derde positie, maar moest daarna lossen. De Amerikaanse Jennifer Simpson (brons) en Shannon Rowbury (vierde) gingen haar vervolgens voorbij. Faith Kipyegon won goud in 4.08,92 en Dibaba zilver in 4.10,27. Hassan eindigde als vijfde in 4.11,23.

Na de finale kon Hassan de slaap niet vatten. Ze lag de hele nacht wakker en begon met een vermoeid hoofd aan haar race op de 800 meter. Ze had getwijfeld of ze wel zou moeten starten. "Ik ben toch al geen ochtendmens. Ik had ook last van de warmte. Ik hou meer van de regen in Nederland. Maar het stond op mijn programma en ik heb nog weinig 800-meter races gelopen dit seizoen. Bovendien, je weet maar nooit of je nog eens op de Olympische Spelen kunt lopen."

Het was de eerste keer dat de vluchtelinge, die haar hardloopcarrière in Nederland begon en in korte tijd uitgroeide tot een wereldtopper, zo lang langs de kant moest staan met een blessure. Het was een nieuwe situatie waar ze mee moest leren omgaan. Hassan weet niet of ze nog wedstrijden gaat lopen dit seizoen. "Dat beslis ik later. Misschien is het beter te stoppen en me voor te gaan bereiden op de crossen in het najaar en de winter."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden