Brexit

Decemberdilemma op Britse scholen: musical of politiek?

Boris Johnson tijdens het brexit-referendum in 2016.Beeld EPA

De Britse verkiezingen komen op een onhandig moment. In veel klaslokalen komen stembureaus, net op het moment van de belangrijkste gebeurtenis van het jaar: de kerstuitvoering. 

Toen politici Boris Johnsons verkiezingsplannen probeerden tegen te houden, hadden ze het over koude, donkere avonden om campagne te voeren. Ze bespraken het feit dat studenten op 12 december, de verkiezingsdag, al naar hun ouderlijk huis onderweg zouden zijn, waar ze niet als kiezer staan ingeschreven. Ze wierpen op dat het kiezersregister ieder jaar op 1 december opnieuw wordt vastgesteld, waardoor kiezers die zich vroeg registreren dat misschien wel nog een keer moeten doen.

Maar ze hadden het niet over dat ene ding wat voor de Engelsen wel even iets belangrijker is dan de verkiezingen: de kerstuitvoering op school. Dat is vaak een opvoering waar alle ambitie van een leraar in gaat zitten, waar door leerlingen maanden op getraind is. Op vele tientallen scholen staat juist die uitvoering op de planning voor 12 december. En wat erger is: op de meeste scholen is hij precies op de plek waar ook het stemlokaal moet neerstrijken.

Boze tweets

Dinsdag heeft de Britse regering onderkend dat juist de einduitvoeringen in het gedrang kunnen komen. In een brief aan de Kiesraad is extra geld beschikbaar gesteld om alternatieve locaties te vinden.

Dat ging opvallend gemakkelijk. Alles wat daarvoor nodig was, waren een paar tweets van boze leraren (‘nu moet ik een verkiezing zien te accommoderen, middenin onze kerstproductie’, schreef een lerares uit Horsham) en een peiling onder 1500 leraren, waaruit bleek dat zeker tweehonderd docenten zo hun bedenkingen hadden. Verder meldden zich ook dorpen waar het dorpshuis moest kiezen tussen een geplande kerstbijeenkomst voor mensen met een beperking en de plotseling aangekondigde verkiezingen.

Dat kiezen hoeft niet meer. Om niet alle Britse kinderen, hun ouders en hun leraren een definitieve afkeer van politiek te laten krijgen, mogen er nu meer commerciële ruimtes worden gehuurd.

Lees ook:
Lagerhuis weer eens tot een besluit: verkiezingen in december

Nu ook Labour overstag is, gaan de Britten voor de derde keer in vier jaar naar de stembus. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden